Rebelse burgemeesters erkennen homohuwelijk in Italië

massy985

Nieuws

Roel Janssen
24 October 2014, 10:04

Italiaanse homoseksuelen kunnen in een aantal gemeenten hun huwelijk laten erkennen, ook al is de regering van het land het daar niet mee eens. In Rome werden al een aantal huwelijken erkend, waarbij de Romeinse burgemeester Ignazio Marino trots voor foto’s poseerde met de pasgetrouwde koppels.

De burgemeester neemt deel aan een politieke opstand waarbij verschillende Italiaanse burgemeesters homohuwelijken erkennen. De burgemeester zei: “Vandaag is een speciale dag, we hebben wel nog een lange weg te gaan voordat dit een normale dag wordt. Door het ontbreken van een nationale wet kan ik dit huwelijk helaas alleen maar registreren.”

Deze trend komt pas uit de lente van dit jaar. Toen wilde een Toscaanse burgemeester een in New York gesloten homohuwelijk erkennen. De rechtbank van Grosseto (Toscane) droeg ambtenaren op huwelijken die in het buitenland gesloten zijn te erkennen. Volgens de rechtbank staat nergens in de Italiaanse grondwet dat een huwelijk alleen tussen een man en een vrouw gesloten kan worden.

Kanttekening is wel dat de Italiaanse minister Angelino Alfano van Binnenlandse Zaken in oktober nog een brief schreef aan alle gemeenten van Italië. Hierin schreef hij dat in het buitenland gesloten homohuwelijken niet geldig zijn in zijn land. De reden? Homohuwelijken zouden toch in strijd zijn met de Italiaanse wet.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!