Recensie: Pride verovert razendsnel je hart

© Calamity Films

Cultuur

Tom Haines
24 October 2014, 14:41

Het is halverwege de jaren ’80 en het Verenigd Koninkrijk staat op springen. In Londen vecht een bont gezelschap homo’s en lesbiennes voor hun rechten. Op het platteland wordt door stakende mijnwerkers gestreden. Dat die twee groepen toch hun krachten weten te bundelen lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Dat de film Pride toch op waar gebeurde feiten is gebaseerd, maakt hem zo ontroerend.

Vanaf het moment dat de 20-jarige Joe uit de grip van zijn burgelijke ouders ontsnapt om mee te lopen in een Prideparade, word je meegevoerd in deze film. Zowel de LHBT-activisten en de mijnwerkers zijn stuk voor stuk hilarische personages. De botsing van twee compleet verschillende werelden zorgt voor hilarische momenten. Zo wil een bejaarde Welshe dame weten of het waar is wat ze over lesbiennes heeft gehoord. “Zijn ze écht allemaal vegetariër?”

Uit een gevoel iets te moeten doen, ontstaat de actiegroep ‘Lesbians and Gays Support the Miners’ (LGSM). In de mijnbouwdorpen van Wales zit alleen niet iedereen te wachten op de steun uit onverwachte hoek. Ze worden belachelijk gemaakt, bedreigd en uitgebreid op de hak genomen in de roddelpers. Toch laten zowel LGSM als de mijnwerkers zich niet uit het veld slaan.

Naast de humor zit de film ook vol ontroerende momenten – zonder ooit overdreven te worden. Bekende castleden zoals Bill Nighy (Love Actually) en Imelda Staunton (die griezelig schattige, maar nare professor in Harry Potter) maken vooral de mijnwerkers een fantastisch gezelschap. Ze adresseren de vooroordelen over homo’s en lesbiennes die in de jaren ’80 nog zo gewoon waren.

Als je dit jaar maar één roze film gaat zien, zorg dan dat het Pride is. De film heeft een enorm hoog feelgood-factor en je zult de bioscoop verlaten met een, zoals de titel verraadt, gevoel van trots.

 

Door Tom Haines

Tom was van 2011 tot 2014 (adjunct-)hoofdredacteur van Expreszo. Hij houdt van gay prides in binnen- en buitenland en regenboogzebrapaden.

Meer van Tom »