Regisseur: ‘Van Mars naar Venus’ is voor alle mannen die crossdressen

Cultuur

Manju Reijmer
3 March 2017, 16:33

Representatie in film en TV is nog altijd beperkt voor LHBTQIA+ in Nederland. Daarom is het belangrijk om kleine projecten te steunen die de complexe realiteit van gender en seksualiteit weergeven. Expreszo interviewt Kevin Kok, regisseur van ‘Van Mars naar Venus’ een korte film die nu gecrowdfund wordt over crossdressen. Kok vertelt over zijn persoonlijke motivatie voor de film, vooroordelen en… binnenvaartschepen?

Crossdressen is een controversieel onderwerp. Wat betekent deze representatie voor jezelf creëren? 

Toen ik rond mijn 17e mijn behoefte om te crossdressen ontdekte, had ik het fijn gevonden als er een referentiepunt in de media was, waarmee ik me kon identificeren. Ik denk dat deze herkenning bij had kunnen dragen aan mijn acceptatieproces. Nadat ik begon met crossdressen, verscheen Jett Rebel in de media. Met zijn verschijning heeft hij mij geholpen om te leren accepteren wie ik ben. Hij liet me inzien dat het man/vrouw zijn en de manier waarop je jezelf daar toe verhoudt, niet zwart-wit is en bovenal niet vreemd.

Naar mijn weten is er echter nog nooit eerder een film gemaakt over specifiek het onderwerp crossdressen. Er zijn wel films gemaakt waarvan ik het begin dacht dat crossdressen het thema van de film zou zijn, maar uiteindelijke draaide het toch altijd uit op transseksualiteit, zoals bijvoorbeeld in de film ‘Une Nouvelle Amie’ van François Ozon.

Laat ik voorop stellen dat ik met ‘Van Mars naar Venus’ niet een representatie voor mezelf wil creëren, maar voor alle mannen en jongens die crossdressen. Zodat zij een referentiepunt hebben in de media, waardoor ze zich gehoord en gezien voelen en zo hopelijk het gesprek durven aangaan met hun omgeving.

Daarnaast is crossdressen inderdaad een controversieel onderwerp, ik denk dat dit komt doordat er veel onduidelijkheid en onwetendheid over het onderwerp heerst. Met mijn film wil ik niet pretenderen de waarheid achter crossdressen op tafel te leggen, de beleving is tenslotte voor iedereen anders, maar ik hoop voornamelijk duidelijk te maken dat het man/vrouw zijn niet zo zwart wit is als nu in de media gerepresenteerd wordt.

Regisseur en schrijver Kevin Kok

Hoe is het verhaal gebaseerd op je eigen ervaringen?

De autobiografische elementen uit het verhaal zijn vooral gebaseerd op het feit dat ik het moeilijk vond om met anderen over mijn behoefte om te crossdressen te praten. Op het moment dat ik erover begon te praten was dat voor mij een verademing, dit element zie je ook terug bij hoofdpersonage Gijs. Ik ben van mening dat mijn persoonlijke ervaring – de angst om er over te praten en de verademing als je dat wel doet – een afspiegeling is van de situatie zoals die voor veel crossdressers is. Vandaar dat ik juist dit specifieke element in de film heb verwerkt. Voor de rest zijn het personage Gijs en ik qua karakter, woon- en gezinssituatie namelijk verschillend. 

Hoe vertel je je verhaal als regisseur met acteurs die niet die identiteitservaring delen?

Goede acteurs zijn natuurlijk meester in het inleven in andermans psyche, desondanks kennen ze zoals je zelf ook al stelt niet het gevoel dat je ervaart op het moment dat je de behoefte voelt je te kleden als het andere geslacht. Door het delen van mijn persoonlijke verhaal met de acteurs hoop ik voor hen dit gevoel inzichtelijk te maken. Zodat zij op een geloofwaardige en respectvolle manier de identiteitservaring van een crossdresser kunnen vertolken. 

Hoe kijk je naar gendervooroordelen in het huidige filmlandschap?

Met name commerciële films voor het grote publiek in zowel het nationale als het internationale huidige filmlandschap houden de gendervooroordelen in stand. Mijns inziens gebeurt dit vaak onbewust, waardoor het moeilijk is om van deze vooroordelen af te komen. De man/vrouw verdeling zit dusdanig diep geworteld in de maatschappij, waardoor het lastig is om deze te doorbreken; daar is tijd voor nodig. Desalniettemin zie je dat arthouse films zoals bijvoorbeeld ‘Moonlight’ steeds meer proberen te breken met de gendervooroordelen, dit vind ik een erg goede ontwikkeling.

Ik ben dan ook van mening dat mediamakers de verantwoordelijkheid hebben om mensen bewust te maken van het feit dat deze vooroordelen er langzaam ingeslopen zijn, maar geen bestaansrecht hebben. Daarom wil ik met ‘Van Mars naar Venus’ breken met de vooroordelen, zodat er zich langzaam een nieuwe standaard kan ontwikkelen zonder gendervooroordelen.

Dit wil ik niet alleen bereiken met mijn verhaal, maar ook met de manier waarop ik acteurs cast. Zo probeer ik voor de rol van Gijs iemand te casten, waarvan het grote publiek in eerst instantie niet zou verwachten dat hij aan crossdressen doet. Met als doel dat men zich beseft dat iedereen deze behoefte kan hebben, want dat is zo: iedereen kan het zijn. Ik hoop hiermee te verwezenlijken dat mensen inzien dat er niet één stereotypen man is dat aan crossdressing doet.

Screenshot ‘Van Mars naar Venus’

Waarom koos je voor de setting van scheepvaart?

Ik zocht voor mijn film een locatie waardoor het voor vader en zoon onmogelijk was om voor elkaar weg te lopen en ze vroeg of laat de confrontatie toch aan zouden moeten gaan. Toen ik tijdens het schrijven van het scenario langs het kanaal in Utrecht fietste en de indrukwekkende binnenvaartschepen zag liggen, was de keuze snel gemaakt. Naast dat deze locatie voor mijn personages geen uitweg bood, vormt het ook een ontzettende mooie arena voor de film. De landschappen die aan het schip voorbij trekken zijn namelijk niet alleen visueel interessant, maar dragen ook bij aan de sfeer van de film. Zo varen we door de krijtrotsen van het Albertkanaal, deze aanblik brengt een benauwend gevoel met zich mee. Dit gevoel versterkt de spanning tussen vader en zoon op het schip. Tevens is de scheepsreis een metafoor voor de persoonlijke ontwikkeling die Gijs doormaakt.

Wat zou je willen meegeven voor je crowdfunding?

Zoals ik eerder ook al zei, ben ik van mening dat het de plicht is van mediamakers om een volledige afspiegeling van de maatschappij te geven in hun werk. Dit kan echter alleen op grote schaal gerealiseerd worden als de kijker hier ook de noodzaak van inziet. Als je wil bijdragen aan deze ontwikkeling, zodat iedereen zich gehoord en gezien kan voelen, kun je onze film steunen via: www.cinecrowd.nl/van-mars-naar-venus. In ruil daarvoor ontvang je leuke rewards zoals bijvoorbeeld première tickets. Hopelijk kunnen we er dan samen voor zorgen dat crossdressen meer aandacht krijgt in de media en maatschappij.

Kevin Kok studeert aan de HKU als regisseur en schrijver. De crowdfunding van ‘Van Mars naar Venus’ sluit over 14 dagen.

Door Manju Reijmer

Meer van Manju »