Reinder: Body issues

Column

Reinder van Wier
12 April 2016, 18:17

Mijn beste vriend is dus knap. En dan bedoel ik niet gewoon knap, maar bovengemiddeld mooi. Zo’n type met perfect vallende donkere krullen, azuurblauwe ogen en een mooie mannelijke kaaklijn. Daarnaast houdt hij ook nog eens van sporten, dus heeft hij een wasbordje, enorme borstspieren en van die bovenarmen. Persoonlijk val ik niet op hem, dat komt omdat ik hem te goed ken. Maar een mooie man is hij zeker.

Je kunt je voorstellen dat als we samen uitgaan alle aandacht naar hem uitgaat en ik vaak zijn grappige, iets mollige sidekick ben. Ik stoor me daar meestal niet zo aan. Ik heb een vast vriendje en voldoende zelfvertrouwen om te weten dat het geen wedstrijd is. Hij is tenslotte mijn beste vriend.

Tot we laatst een keer in een kroeg waren en iemand gewoon pontificaal tussen ons in ging staan, met zijn rug naar me toe. Stiekem weet ik heus wel dat zo’n persoon gewoon een oppervlakkige eikel is en ik me daar niets van moet aantrekken. Maar toch stak het me. Ik ben toch niet lelijk? En ik heb een buikje, maar echt dik ben ik ook niet. Toch? Ik voelde langzaam iedere vorm van zelfvertrouwen uit me vloeien en ben uiteindelijk maar met de staart tussen mijn benen naar huis afgedropen.

De volgende dag ben ik op het internet gaan zoeken naar een sport die ik zou kunnen beoefenen, misschien dat dit me niet meer overkomt als ik ook een wasbordje heb. Na een uur scrollen door webpagina’s met foto’s van manisch blije mensen in een sportpakje was mijn motivatie om een wasbordje te krijgen eigenlijk alleen maar minder. Zie je het al voor je? Dat ik me in een lelijk sportpakje hijs en dan heel aanstellerig sjokkerig door de wijk ga hardlopen. Af en toe stop ik dan bij een bankje waar ik dan lekker dramatisch rek- en strekoefeningen ga doen? Of in de sportschool lekker voor de spiegel met gewichten ga stoeien terwijl ik ondertussen selfies maak, want je bent er natuurlijk niet geweest als het niet gedeeld is op social media. Nee, dit gaat hem zeker niet worden.

Er is één ding dat ik meer haat dan sporten, dat is diëten. Ik vertik het eten te laten staan. Ik leef voor kaas! Ik eet koekjes bij de thee. Om nog maar te zwijgen over mijn kookkunsten. Lekker eten is nu eenmaal gebakken in roomboter, gefrituurd of met een scheutje room aangelengd. Salades zijn prima als garnering of als bijgerecht. Ik realiseerde me dat ik gewoon niet de moeite wil doen en daarom het wasbordje niet voor mij weggelegd is.

Gelukkig heb ik wel iets wat niet iedereen heeft: ik heb borsthaar, een mooie volle baard en natuurlijk dat buikje. Dus besloot ik vanaf dat moment dat ik een beer ben. Een beer met alles er op en er aan. Dan maar te accepteren dat niet iedereen daar van houdt. Sinds wanneer spiegel ik mezelf aan de gayscene en wat een enkel individu van mij vindt? Ik heb mijn telefoon erbij gepakt en ben een Instagram gestart, waar ik de focus op mijn berigheid en zelfacceptatie heb gelegd en deze heeft inmiddels bijna 5000 volgers. Niet alle schoonheidsidealen zijn nu eenmaal haalbaar. Zij hebben hun wasbordje, ik heb mijn borsthaar en baard.

Mijn beste vriend is inmiddels soms een beetje jaloers op mij omdat ik zoveel zelfvertrouwen heb. Niet dat het een wedstrijd is natuurlijk, maar stiekem toch best wel fijn.

Door Reinder van Wier

Reinder is dertiger, DJ, schrijver en columnist en organisator van The Lick in Utrecht. Op Expreszo.nl kun je maandelijks lezen wat hem bezig houdt.

Meer van Reinder »