Reinder: Je kunt niet zeggen dat je homo bent als….

Pexels

Column

Reinder van Wier
9 May 2016, 11:03

Ik ben altijd al vroegrijp geweest, ik was dat jongetje dat op de lagere school als eerste de baard in de keel had. Op de middelbare school werd ik gorilla genoemd omdat ik al schaam-, borst- en baardhaar had. Ik was dat jongetje dat door klasgenootjes gevraagd werd om bier, wiet of sigaretten te halen omdat mij nooit om een legitimatiebewijs gevraagd werd.

Qua seksualiteit was ik ook er vroeg bij. Ik ben sinds mijn 14e uit de kast en daar altijd open over geweest. In Friesland was dat, tegen alle verwachtingen in, geen enkel probleem. Vanaf dat moment was ik de lokale homo van vriendelijk Franeker en paradeerde ik trots met mijn vriendinnen door de gangen van de regionale scholengemeenschap.

Datzelfde jaar heb ik ook voor het eerst seks gehad met een man. Iemand op school had gezegd dat je niet kan zeggen dat je homo bent als je het nog nooit met een man hebt gedaan. Ik was het daar op zich wel mee eens en besloot dan ook mijn eerste keer seks te regelen. Ik belde met een 0906-datinglijn (in de jaren 90 had je nog geen apps en websites) waarvan ik af en toe een advertentie in de krant had gezien. Ik sprak een contactadvertentie in waarbij ik mijn stem iets omlaag draaide zodat ik zwoel en mannelijk klonk (vond ik zelf) en ik was er klaar voor!

Een beetje opgewonden luisterde ik naar alle andere advertenties op de lijn. Helaas was de gemiddelde man op die lijn veel ouder dan ik of te ver weg. Tot ik een berichtje kreeg van ene Erik van 27 uit Franeker. We wisselden wat berichtjes uit en besloten het aankomende weekend af te spreken. Die zaterdag stapte ik met lichte kriebels in mijn buik op mijn fiets, op weg naar mijn eerste ervaring als homoseksuele man. Hoe zou hij eruit zien? Zou hij daarna verkering met me willen? Hoe dichter ik het afgesproken adres naderde, hoe nerveuzer ik werd.

Toen de deur open ging schrok ik dan ook wel een beetje. Er stond een wat viezig zweterig mannetje voor me dat een beetje op een kruising tussen Danny Devito en Youp van ’t Hek leek. Zeker geen 27, maar ik was ook geen 19. In mijn achterhoofd hoorde ik mijn klasgenootje zeggen dat je echt niet kunt zeggen dat je homo bent als je het nog nooit met een man gedaan hebt. Dus ik probeerde mijn gezicht weer in de plooi te krijgen. Ik lachte vriendelijk, schudde zijn klamme slappe dikke handje, stelde me voor als Johan en liep achter hem aan de woning in. Hij had een rommelige woonkamer met in het midden een oude bank. Op zijn televisie speelde een pornofilm die waarschijnlijk bedoeld was om de stemming er in te brengen. “Mag ik je zoenen?”, vroeg hij, ik schudde mijn hoofd. Hij begon zichzelf uit te kleden, dus ik deed maar hetzelfde en ging op de rommelige bank zitten. Hij wiebelde met zijn zweterige piemel voor mijn gezicht, ik deed net of ik het niet opmerkte en trok mezelf af.

Eenmaal klaargekomen maakte ik me zo snel mogelijk uit de voeten. Mijn klasgenoot had gelijk. Ik was toch maar geen homo, ik had gelezen dat je wel vaker een experimentele fase hebt in je puberteit. En toen kwam de telefoonrekening binnen bij mijn ouders.

Door Reinder van Wier

Reinder is dertiger, DJ, schrijver en columnist en organisator van The Lick in Utrecht. Op Expreszo.nl kun je maandelijks lezen wat hem bezig houdt.

Meer van Reinder »