Ricky: ‘Ben je al getrouwd? Ik ken namelijk een heel leuk meisje voor je!’

Ongemakkelijke situaties op familieverjaardagen

Column

Ricky Mohabbat
12 November 2017, 12:19

Familieverjaardagen: je weet meestal wel wat je daarbij kan verwachten. Dat geldt ook voor onze columnist Ricky, die kan rekenen op altijd dezelfde confronterende vraag …  

Het opgroeien in twee culturen is ontzettend fijn. Mijn Surinaams-Hindoestaanse en Nederlandse achtergronden zorgen ervoor dat ik al het moois kan meenemen uit beide culturen. Ik kies zelf naar welke normen en waarden ik leef. Maar er zijn ook momenten dat mijn bi-culturele achtergrond voor conflicten zorgt. Voornamelijk op het gebied van mijn homoseksualiteit.

In mijn jeugd had ik best wel wat moeite met mijn geaardheid in combinatie met mijn cultuur. Ik ben namelijk een jongen met Surinaams-Hindoestaanse ouders die is geboren en getogen in Nederland. In de Hindoestaanse cultuur is homoseksualiteit een groot taboe, dus onbespreekbaar. In mijn allereerste stuk voor Expreszo heb ik mijn coming-out story gedeeld. Daarin vertelde ik dat ik het getroffen heb met mijn omgeving. Mijn ouders accepteren mij en ik voel me geliefd door mijn vrienden en familie. Toch zijn er gevalletjes waarbij er zich ongemakkelijke situaties voordoen.

“In de Hindoestaanse cultuur is homoseksualiteit een groot taboe”

Onlangs was ik op een verjaardag waar ik weer familieleden en oude vrienden van mijn familie tegenkwam. Ik heb deze mensen al heel lang niet meer gezien en zij weten niets af van mijn homoseksualiteit. Mijn homoseksualiteit is geen geheim maar ik kies er zelf voor met wie ik wat deel en wat niet. En aangezien ik ook een aantal familieleden heb die gelovig zijn, bespreek ik met hen liever niet mijn geaardheid. Dit klinkt misschien een beetje raar voor mensen die niet met een geloof of meerdere culturen zijn opgegroeid, maar dit doe ik uit respect voor mijn familie. Het zou voor wrijvingen kunnen zorgen. De oudere generatie denkt heel anders dan wij, bi-culturele jongeren. Zij zijn niet opgegroeid met homoseksualiteit en begrijpen het niet. En het bespaart mij eventuele nare opmerkingen. Het is absoluut ook een vorm van zelfbescherming.

Ik begrijp heel goed dat dit tegenstrijdig kan zijn met alles waar ik over preek, wat betreft jezelf-zijn. Wellicht is dit toch een stukje Surinaams-Hindoestaanse cultuur waarbij je uit respect sommige dingen niet vertelt aan de oudere generatie. Mijn oma, bijvoorbeeld, weet niet dat ik homoseksueel ben.

“Mijn oma weet niet dat ik homoseksueel ben”

Maar dan wordt tijdens zo’n familieverjaardag die confronterende vraag gesteld: “Ben je al getrouwd?” Je voelt het al aankomen, getrouwd met een vrouw. En als je als LHBT+ mens met een bi-culturele achtergrond op familiefeestjes komt, worden dit soort vragen heel vaak gesteld. Ik vind dat helemaal niet erg, het is een beetje ongemakkelijk maar het stoort me niet. Nadat deze vraag was gesteld, kwam vraag nummer twee. Eigenlijk niet echt een vraag, meer een: “Ik ken echt een heel leuk meisje voor je!” Uit ongemakkelijkheid lach je het weg en antwoord je: “Ik ben nog niet klaar voor het huwelijk.” Zoals ik al zei, vind ik het niet erg dat dit soort vragen mij gesteld worden. Het is niet de schuld van de mensen die mij deze vragen stellen, zij weten niet dat ik homoseksueel ben. En zij denken nou eenmaal in heteroseksuele realiteiten. Misschien zou ik gewoon moeten uitkomen voor mijn geaardheid en accepteren zij het helemaal. Hetzelfde gebeurt mij ook heel vaak als er familieleden uit Suriname op vakantie komen en vragen naar mijn liefdesleven. Ik bespreek dit niet met hen. Waarom ik dat niet doe, geen idee. Ik denk dat het een respect-dingetje is naar mijn ouders toe. Nogmaals, bi-culturele LHBT+ jongeren zullen mij heel goed snappen.

“Misschien zou ik ervoor moeten uitkomen, maar het is ook een kwestie van respect”

Het opgroeien in twee culturen is een absolute schatkist. Je neemt het mooiste mee uit beide culturen. Die paar ongemakkelijke momenten wegen daar niet tegen op. Het kunnen ook leuke anekdotes zijn voor als je met je vrienden aan tafel zit en de wijn rijkelijk vloeit. Of als inspiratie voor columns.

 

 

Door Ricky Mohabbat

Meer van Ricky »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!