Ricky: Brief aan mezelf

‘Ik weet dat je diep vanbinnen onder de douche wilt huilen met een zielige Spotify-playlist’

Column

Ricky Mohabbat
30 August 2018, 11:48

Lieve mensen,

Als het even niet goed met je gaat en iemand vraagt hoe het met je is, dan kun je gerust eerlijk zijn en antwoorden: ‘Vandaag gaat het niet zo goed en dat is oké. Morgen gaat het vast beter en kan ik de wereld weer aan. Maar nu wil ik even getroost worden met een bak ijs en een zielige film.’
Of, en dat is ook een optie, je schrijft een brief aan jezelf. Een brief waarin je openhartig en eerlijk bent, waarin je jezelf geruststelt en laat weten waarop je trots bent. Ter inspiratie deel ik hier mijn persoonlijke brief aan mezelf met jullie. Veel lees- en misschien schrijfplezier!

Lieve Ricky,

Je bent altijd bezig met het opvrolijken van anderen. Je probeert altijd iedereen te helpen met de problemen waar zij mee worstelen. En dit doe je met veel liefde. Er bestaat geen fijner gevoel dan het zien van een glimlach op een gezicht waar eerst een traan neerdaalde. Je weet als geen ander hoe je gevoelens moet wegstoppen en hoe je altijd maar door moet gaan. Je lacht altijd alles weg, want alles gaat altijd goed. Dus vandaag wil ik je vragen: ‘ Ricky, hoe gaat het met jou?’ 

‘Je lacht altijd alles weg, want alles gaat altijd goed’

Gevoel daar praat je niet graag over. Heel vreemd voor iemand die echt alles deelt met de wereld. Je leven is voor iedereen toegankelijk. Toch is dit alleen tot aan een bepaalde hoogte. Ik weet dat je je zorgen maakt over je toekomst. Dat je baalt dat al je dromen nog niet zijn uitgekomen. Iedereen om je heen steeds meer in de richting van zijn of haar dromen gaat. En jij voor jouw gevoel stil blijft staan. Jaloezie, dat is het niet, maar je vraagt je wel af wanneer jouw kans komt. Je gunt iedereen de wereld en dat is een ongelofelijk mooie eigenschap waar je heel trots op mag zijn. Ik weet ook dat het je grootste angst is om te sterven zonder een schrijntje van je dromen uit te zien komen. Je wilt nog zoveel doen en je maakt je zorgen dat de tijd langzaam voorbijtikt. Alle afwijzingen en teleurstellingen. Elke nee die je krijgt. Je lacht alles weg. Je zegt iedere keer weer, voor elke nee die je krijgt staat er een grotere ja op je te wachten. Of het universum heeft het anders bepaalt. Deze deur wordt niet voor mij geopend omdat er een grotere, mooiere deur op je staat te wachten. Eentje waar als je aanbelt er een Mariah Carey-nummer af wordt gespeeld. En dit alles klopt ook, maar je mag best teleurgesteld zijn als iets niet lukt. Je mag ook boos zijn. Je hoeft niet alles weg te lachen. Ik wil ook even zeggen dat ik trots op je ben dat je eindelijk ook buiten je comfortzone treedt. Je doet dingen waar je normaal alleen van droomde.

‘Het is je grootste angst om te sterven zonder je dromen uit te hebben zien komen’

Pfoe, en laten we het niet hebben over de liefde. Dat muurtje wat jij om je heen hebt gebouwd wordt alleen maar hoger en hoger. Je weet wat liefde is want wat jij voelt voor de mensen om je heen is onbeschrijfelijk. Je zou door het vuur gaan voor eenieder waar jij van houdt. Toch blijft het iets heel moeilijks om je open te stellen. Ook hier ben je in teleurgesteld. Je stelde je open en kreeg niet waar je op hoopte. Probeer jezelf alsjeblieft niet af te sluiten. Ga liefhebben. En word niet te snel boos op mensen. Je houdt ervan om mensen die je raken terug te pakken en veel harder. Maar: Stop being petty. Je groeit. Kinda. Soort van.

‘Probeer je zelf alsjeblieft niet af te sluiten: ga liefhebben!’

Dus lieve Ricky, je bent bang en dat is oké. Je maakt je zorgen om de toekomst. Welk pad je op moet, het is allemaal een vraagteken. Maar misschien moet je iets minder de touwtjes in handen willen hebben en alles op zijn beloop laten gaan. Oh ja, en probeer meer te huilen. Huilen is menselijk. Ik weet dat je diep vanbinnen onder de douche wilt huilen met een zielige Spotify-playlist. Toon emoties. Maar ga vooral door met wat je nu aan het doen bent, want ook al heb je het gevoel dat het niet de goede kant opgaat: je komt er. Het gaat alleen niet zo snel. En daar mag je af en toe best van balen, maar blijft er niet in hangen.

‘Ook al heb je het gevoel dat het niet de goede kant opgaat: je komt er’

Door Ricky Mohabbat

Meer van Ricky »