Ricky: Seksuele voorlichting door Google

Want tijdens biologie leer je het niet

Column

Ricky Mohabbat
19 January 2018, 22:31

Als ik heel eerlijk ben, wist ik tot een aantal jaar geleden vrij weinig over de wondere wereld van lichamelijk contact. Wat ik wist heb ik geleerd van programma’s na elf uur waarbij ik als jonge jongen altijd hoopte dat ze zouden laten zien hoe seks tussen mannen nou eigenlijk werkt, en Google. Eigenlijk is Google verantwoordelijk geweest voor mijn seksuele voorlichting.

 

Kijk, in mijn omgeving praat je niet over seks. Daar krijg je rode oortjes van. Ik heb eerlijk waar in mijn tienerjaren nooit met mijn ouders over seks gesproken. Hoe ongemakkelijk zou het zijn, voor mij, als Hindoestaanse gay (toentertijd nog heel gezellig in mijn kleurrijke kast) om met mijn moeder over seks te praten? In de meeste culturen is het niet normaal om over seks te spreken met je ouders, maar waar leer je dan hoe seks werkt? Ik ging Googelen. Googelen naar filmpjes. Lees: homoseksuele natuurfilmpjes waarbij het er flink ‘natuurlijk’ aan toe ging. Ik hoor je denken, als dat je referentiekader is, dan heb je een vertekend beeld van hoe seks nou echt werkt. En laten we wel wezen, seks in de natuurfilmpjes gaat er anders aan toe dan seks in je eigen slaapkamertje.

“In de meeste culturen is het niet normaal om over seks te spreken met je ouders, maar waar leer je dan hoe seks werkt?”

Gelukkig waren er ook programma’s als Spuiten en Slikken waarbij er uit wordt gelegd hoe het er aan toe gaat in de bedroom. Elk voorkeurtje komt aan bod, en dat is zo mooi aan het wonderschone medium televisie. Dus ook Spuiten en Slikken wil ik bedanken voor hun educatieve rol in mijn seksuele voorlichting.

 

Ik kan me daarentegen niet herinneren dat tijdens de biologielessen aan bod is gekomen hoe mensen seks hebben. Oke, ik herinner me alle plaatjes van de eileiders en spermacelletjes, maar mijn spermacelletjes komen waarschijnlijk, ik weet wel zeker, nooit via de natuurlijke manier terecht bij eileiders. Als dat al gebeurt zal het zijn met een pipet waarmee je een kalkoentje lekker sappig maakt.

 

Om mijn verhaal toch een soort van rode draad te geven: Als jij het moeilijk vindt om met je ouders over seks te praten en als je toch wil weten hoe het allemaal werkt, dan zijn er genoeg andere methodes. Tegenwoordig staat er zo veel op het internet en er zijn genoeg instanties waar je terecht kunt met al je vragen over seks, soa’s en zwangerschappen. Maar het is eigenlijk het allerfijnst om dit te kunnen bespreken met iemand die dichtbij je staat. Nadat ik uit de kast kwam, kon ik alles bespreken met mijn mama. Ik heb weliswaar geen vragen meer maar het stelt me gerust dat ik alles met haar kan delen. Het lukte ons daarover te gaan praten doordat ik ook eerlijk kon zijn over wie ik was. Ik sprak uit wie ik van binnen was en wilde zijn. Er viel een last van mijn schouders en ik was vrij. Vrij op veel manieren, maar ook vrij in onderwerpen die ik normaal nooit zou bespreken met mijn mama.

 

Moraal van het verhaal: weet wat je doet als het aankomt op seks, dus lees je in, en heb het erover! Oh ja, en doe het veilig.

Door Ricky Mohabbat

Meer van Ricky »