Ophef na zelfmoord transgendermeisje

Nieuws

Marloes Leezer
31 December 2014, 14:00

Een paar uur nadat de zeventienjarige Leelah Alcorn onder een vrachtwagen was gekomen, werd haar afscheidsbrief op Tumblr gepubliceerd. Ze had hem zo ingesteld dat hij op een bepaalde tijd online zou komen. In de brief beschrijft ze dat haar dood geen ongeluk was, maar zelfmoord, en dat het zo beter is. Leelah was namelijk transgender en erg ongelukkig.

Leelah beschrijft in haar brief dat ze zich al vanaf haar vierde levensjaar een meisje voelt dat gevangen zit in een jongenslichaam. Toen ze veertien was, ontdekte ze dat er een naam was voor haar gevoelens. Opgelucht en blij vertelde ze dit aan haar moeder, die erg negatief reageerde. Het was een fase, zei ze, want God maakt geen fouten. Haar moeder nam Leelah mee naar christelijke therapeuten om over haar gevoelens te praten. Maar, schrijft Leelah, deze therapeuten waren erg bevooroordeeld en hierdoor kreeg ze niet de hulp voor haar depressie die ze nodig had.

“People say ‘It gets better’ but that isn’t true in my case. It gets worse.”

Toen haar ouders op haar zestiende vertelden dat ze niet akkoord gingen met het transitietraject, brak Leelahs hart. Nu moest ze wachten tot haar achttiende en hoe langer je wacht, hoe moeilijker het is om er helemaal passabel uit te zien, schrijft ze. Haar verdriet hierover uitte zich in een “fuck you”-houding naar haar ouders. Haar ouders reageerden hierop door haar telefoon en computer af te pakken en haar te verbieden op sociale media te gaan. Toen ze deze dingen teruggaven, was het al te laat. Leelah had besloten er een eind aan te maken.

Leelahs afscheidsbrief heeft een storm aan reacties op Tumblr en sociale media opgeleverd. Vooral toen een Facebookpost van haar moeder naar buiten kwam, waarin ze Leelahs identiteit niet erkent, de verkeerde naam en leeftijd gebruikt en claimt dat Leelahs dood een ongeluk was.

Op de Facebookpagine ‘Leelahs Law’ kun je een petitie tekenen die een eind wil maken aan “conversion therapy”, zoals Leelah die gehad heeft, waarin wordt geprobeerd je van je identiteit en je gevoelens daarover af te helpen.

Heb jij zelfmoordgedachten of ken je iemand die hierover nadenkt? Blijf hier niet mee rondlopen maar praat erover. Je kunt 24 uur per dag anoniem contact opnemen met 113Online.

Door Marloes Leezer

Marloes is redacteur en columnist bij Expreszo. Dat valt prima te combineren met haar studie journalistiek. Ze is verslaafd aan nagellak en drop, maakt stiekem nog kleurplaten, vindt zelfspot de beste spot en wil overal over praten.

Meer van Marloes »

Melding: Momenteel werkt het inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account niet. Wij zijn hier mee bezig en hopen het z.s.m. weer opgelost te hebben. Excuus voor het ongemak.