Roel: Schaamteloos genieten van kneuterigheid

Column

Roel Janssen
3 November 2014, 16:00

Ik moet iets bekennen. Iets dat zo fout is dat ik het bijna niet durf te vertellen. Het is niet dat ik mijn afgelopen vakantie doorbracht als Emma Stone in de film Easy A. Wel een kleine variatie trouwens: ik ging niet los op Pocketful of sunshine, maar op BANG BANG van queen Jessie J. Het is ook niet dat ik nog steeds niet kan koken. Nee, het is nog veel erger.

Jullie vragen je nu natuurlijk af: wat dan Roel, wat is er dan zo erg? Nou ik zal het dan maar eerlijk gaan vertellen: ik geniet onwijs van Heel Holland Bakt. Zodra het heugelijke introtekstje van omroep MAX begint, gaat er nog een kleine pijnscheut door me heen en volgt de gedachte om weg te zappen, maar helaas, te laat.

Martine Bijl in beeld –altijd in vreselijk vrolijke outfits die stiekem leuk zijn-, en met de burgerlijke tentjes op de achtergrond: ik ben verkocht. Zo’n beetje alle afleveringen heb ik deze vakantie met heel veel plezier schaamteloos zitten terugkijken.

Op momenten dat de daken van peperkoekhuizen naar beneden kwamen, was het sneu maar ooh zo vermakelijk.

De finale keek ik samen met wat huisgenoten. Het was overigens ook meteen het einde van mijn Emma Stone-geïnspireerde vakantie. Oke, mijn huisgenoten vonden het kneuterig en stom maar ach, wat maakt dat nou uit. Het was de finale!

Wat me wel opviel, was dat het niveau niet al te hoog lag in de finale. De helft mislukte –as usual- en dat was natuurlijk weer vermakelijke tv. De winnaar – ik zal geen spoiler bitch zijn, ga dat zien mensen, ga dat zien!- was ook vrij terecht gekozen.

Achter de magie van het programma ben ik nog niet helemaal gekomen. Het is waarschijnlijk de oer-Hollandse kneuterigheid die het omhoog trekt, of de manier waarop Martine Bijl op een ietwat kinderlijke manier alles aan elkaar praat (en vertelt wat er nou toch weer allemaal mislukt, het is ook lastig, dat bakken). Ik heb wel een droom. Dat is dat ik ooit nog eens mee ga doen met Heel Holland Bakt. Laten we eerlijk zijn, ik ben geen kook- en/of baktalent maar moet je dat nou echt zijn om deel te nemen aan Heel Holland Bakt?

Jullie zien me wel over een (paar) jaar!

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »