Roel: Te gay voor de kamer

Yujean Park

Column

Roel Janssen
27 July 2014, 13:09

-Gezocht: Nederlandse man, 20 jaar of ouder. Eisen: Een sterke maag, schelden is een pre, kunnen koken, niet vies van een feestje en HETERO.- Toen ik dit op een kamer-gezocht-Facebookpagina zag staan moest ik bijna overgeven.

Op het moment dat je gaat zoeken naar een kamer in de stad waar je gaat studeren en naar verschillende kijk- en hospiteeravonden gaat kom je natuurlijk in verschillende huizen terecht. Meestal was dat gezellig. Een standaardgesprekje over je studie, hobby’s en wat je verwacht van de huisgenoten. Na vijf keer werd het een beetje hetzelfde verhaal opnieuw opdreunen. Ja ach, ik hou van reizen, muziek die ik niet te hard zet en oh wat vind ik het leuk om samen te koken.

Bij één huis was het best gezellig, maar ik kreeg de kamer uiteindelijk niet. Reden? Ik was te gay. Jammer voor de twee heren die er woonden kende ik de vrouwelijke huisgenoot inmiddels een beetje en was ze fair genoeg om me te vertellen waarom ik de kamer niet had gekregen. Ik kreeg het bericht: “sorry, de jongens willen je niet als huisgenoot, ik zag het wel zitten maar ja 2 tegen 1.”

Wat bleek: één van de heren zou tegen de andere, die er overigens niet eens bij was, hebben zitten vertellen hoe gay ik wel niet was. Reactie van de ander: “heb ‘m niet gezien maar klinkt niet als iemand die ik hier wil.” Well, was dat even duidelijk. In zo’n huis zou ik niet eens willen wonen.

Kleine kanttekening in deze column: dit alles gebeurde ook nog in de week van Roze Maandag in Tilburg. Dezelfde week waarin ik overigens nog werd uitgescholden toen ik met een vriendin over straat liep. Like, what? Het is Roze Maandag, ga thuis zitten uithuilen met je ouderwetse gedachtes.

Maar stel je voor dat ik niet mezelf was geweest tijdens die kijkavond. Dan zat ik nu misschien wel in dat huis, tussen bekrompen homofoben waar ik mezelf waarschijnlijk vreselijk eenzaam zou hebben gevoeld. Nu heb ik een huis met mensen die mij accepteren zoals ik ben. Dat is ook de reden dat ik ben begonnen met schrijven voor Expreszo. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, hoe anderen daar ook op reageren. Het kan soms pijnlijk zijn maar uiteindelijk word je alleen op die manier gelukkig.

 

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!