Salem Reed: What Would Wonder Woman Do?

Column

Salem Reed
23 June 2017, 22:26

Afgelopen weekend mocht ik eindelijk één van mijn favoriete superhelden in live-action zien op het witte doek. Wonder Woman, ook wel Diana Prince, was stoer, kwetsbaar, krachtig, maar vooral rete-inspirerend. Tijdens de slotscène biggelden de tranen over mijn bek, met zo’n huilsnoet waar Kim Kardashian-West nog wel eens een puntje aan kon zuigen. Alles waar ik op gehoopt had, maakte de biseksuele (ja echt, lees de strips maar) superheldin waar. Ze was grappig, intelligent, een dikke vette feminist, en vooral enorm FIERCE. Het ultieme rolmodel.

En zoals een echte columnist betaamt, zette Patty Jenkins’ monster-hit mij aan het denken. Diana Prince moest het niet hebben van zwakzinnige mannen met een grote mond. Doorgaans moet ik dat ook niet, maar in mijn liefdesleven vallen vele uitzonderingen. Zo had ik enorm leuk contact met Tasper. Dat is natuurlijk niet zijn echte naam, maar ik hecht veel waarde aan de privacy van mijn slachtoffers.

Tasper en ik ontmoetten elkaar via Tinder, waar we grotendeels onze gezellige gesprekken voerden. Volgens hem voelde dat namelijk specialer, om telkens een melding te krijgen van mijn vele berichtjes. Hij was lang, stoer, en helemaal leuk. We zagen elkaar wel zitten, vertelden we elkaar op een semi-nonchalante wijze. Voor een klein weekje zat ik op een suikerzoet serotonine-wolkje. De date stond ook al gepland: we zouden gaan midgetgolfen in Utrecht, maar helaas moest ik deze afzeggen. Het leven van een Achterhoekse glamour-pousse gaat natuurlijk niet altijd over rozen. Alles leek koek en ei, totdat het contact sterk begon af te nemen.

Kan gebeuren, toch? Je hoeft toch niet constant met elkaar te appen? Het liefst wel natuurlijk, want als het om aandacht en validatie gaat, ben ik eigenlijk gewoon een nare bloedzuiger. Maar ik legde mij er bij neer, ik had het namelijk druk genoeg met de naderende Utrecht Pride Parade. Dagen gingen voorbij in complete radiostilte, en de Hoe-Is-Je-Weekend en Joejoe’s die ik zo nu en dan verstuurde wilden ook maar geen reactie uitlokken.

Ik wist dondersgoed dat ik met een afwijzing te maken had, maar dat leek ik nog niet helemaal te tolereren. Keer op keer las ik onze ellenlange uitwisselingen door, op zoek naar de fout die ik misschien gemaakt had, maar die kon ik nergens vinden. Dus waarom waren we dan nog een match? Waarom volgde ik hem dan nog op Instagram, om eenmaal per dag zijn foto-archief te bewonderen? Diana Prince zou maagzuur krijgen van plaatsvervangende schaamte.

Na het zien van de film vroeg ik mijzelf af; Wat zou Wonder Woman doen? Die vraag gaf mij genoeg moed, liefde, en kracht om mezelf te ontdoen van hem. Unmatch, unfollow, delete. Ik stak een sigaret op en bewonderde mijzelf. Heb je toch maar even gedaan, meid!

Je vroeg me nog of ik in de toekomst over je zou gaan schrijven. Nou Tasper, je droom is uitgekomen. Welcome to your tape, zou Hannah Baker zeggen. Thirteen Reasons Why The F***; Maar zo kleinzielig ben ik niet. Tasper, ik hoop dat je vindt wat je zoekt. Dat heb ik namelijk al gevonden. Genoeg geld om nog minstens drie keer Wonder Woman te bezoeken in Pathé. Joejoe!