Speedo’s, afgetrainde body’s en twee jonge jongens op een gay cruise

Reizen

Roel Janssen
20 November 2015

What happens on the boat, stays on the boat. Nou, bij Expreszo niet. Hier komt het echte verhaal van wat er is gebeurd op de La Demence gay cruise die Adjunct-Hoofdredacteuren Hjalmar en Roel maakten. Halfnaakte mannen? Non-stop orgies? Jullie zullen er allemaal achter komen. Een ding is zeker: een gay cruise is er eentje om nooit te vergeten.

Met bevende beentjes en een hoop vooroordelen op zak stappen we aan boord. Het mooie Barcelona is het vetrekpunt van de cruise. Daar moeten we na het inchecken eerst een paar uur wachten in een vertrekhal. De gemiddelde leeftijd van de mannen in leer en strakke hemdjes? Ik gok rond de 45. Oei. Waar zijn de jongens? Was het nou wel zo’n goed plan om deze trip voor Expreszo te maken? Dat we toch wel heel erg gespannen zijn, laten we natuurlijk niet merken.

In de vertrekhal ontmoeten we even later Mike. De Amerikaanse twintiger komt net uit Londen en gaat nu voor het eerst op een Europese gay cruise. Hij is vooral benieuwd naar de feestjes en –natuurlijk – de mannen. Samen gaan we aan boord van de Sovereign. Een groot Maltees schip waar meer dan 2.500 mensen (in dit geval voornamelijk mannen) op passen. De Spaanse kapitein Antonio Toledo belooft ons een veilige reis.

Q09A0292

Bij binnenkomst staat het personeel allemaal op een rij om ons een goede reis te wensen. Het valt gelijk op hoe vriendelijk iedereen is. Frans, Spaans, Nederlands – het komt allemaal voorbij en sommige mensen spreken zelfs meer dan vier talen. Onze hut bevindt zich op de vierde verdieping. Hoe hoger je hut, hoe hoger het comfort. Die van ons is prima: het heeft een kledingkast, een bureautje, twee bedden, een groot raam en een badkamer met douche en toilet. Na het zien van het welkomstpakket (condooms en roze zonnebrillen) schieten we allebei in de lach.

Dag en nacht feesten
Het is altijd wel ergens feest op het schip. ’s Middags, rond een uur of zes, een teaparty en om 12 uur begint iedere avond een groot nachtfeest. Elk feest heeft een thema. Zo lopen we een keer rond met een roze pruik en tutu bij een dragqueen-party en staan we een paar uur Q09A0209later in een felgekleurd hemdje te dansen bij een neonfeest. (Wat misschien wel een van de meest toffe feesten op de boot was.)

Na een uniformfeest waarbij we ons even in het leger wanen en een gemaskerd bal, is het tijd voor het feest der feesten: de fetisj party. Nou, we kunnen jullie vertellen: zoveel mannen in leer hebben we nog nooit gezien. Jammer was het wel dat je voor een drankje een halfuur weg bent. Doordat je moet betalen met pasjes (en handtekeningen moet zetten) staat er telkens een lange rij bij de verschillende bars. Gelukkig kan je door de muziek nog gewoon lekkere dansjes doen en leuke gesprekken beginnen.

“Er loopt een man met gouden radio op zijn nek en bam, ergens in een hoek gaat iemand op rolschaatsen finaal op z’n bek”

Het discofeest is het meest hilarische feest van allemaal. Hoge pruiken, gekleurde (onder)broeken: alles wordt uit de kast gehaald. Een man loopt ergens rond met gouden radio en in de hoek gaat iemand op rolschaatsen finaal op z’n bek. Welkom op de cruise van La Demence!

Extreme vleeskeuring
Aan Roel wordt gevraagd of hij in de jury wilde zitten tijdens de Mister Cruise-verkiezing. Ieder jaar staan er zestien hete heren in deze verkiezing. Een soort missverkiezing, waarin in drie rondes de mannen zichzelf van hun beste kant moeten laten zien. Dit dan wel zonder de ‘Ik ga de wereld redden als ik win’-spreuken, maar met ‘Ik laat even mijn spierballen zien in dit veel te krappe shirt’. Het is ontzettend leuk om mee te maken en natuurlijk om in de jury te zitten. Lekker zonder schaamte mannen keuren. De winnaar is uiteindelijk een Israëlische man, een erg knappe Deen wordt tweede en een Tsjechische man derde.

Q09A4689

Wat vooral opvalt is dat er op de boot ongelofelijk veel respect voor elkaar is. Hoe mooi is het dat een Israëlisch man naast een Palestijnse man kan staan tijdens de Mister Cruise-verkiezing? En dat een man met Oekraïense vlag staat te feesten met een Russische jongen? Dat is iets wat ons beiden voor altijd zal bijblijven. Dik, dun, gekleurd, groot, klein, Palestijn of Israëliër: iedereen is en mag zichzelf zijn aan boord van de Cruise.

‘Voor de veertiende keer op cruise’
Natuurlijk zijn we niet alleen maar op het schip. In vier Italiaanse steden mogen we elk een dag doorbrengen. Het begint de derde dag in de Italiaanse maffiastad Palermo. Daar bekijken we de highligamalfi kust 7hts van de stad en duiken we de winkels in om kleding te kopen voor de themafeesten. Hjalmar vindt er een hoed en Roel scoort wat neon-spullen. Een dag later meren we aan in het schattige Lipari: een oud vulkanisch eiland in het Zuiden van Italië, waar we samen met twee Vlaamse mannen de zee in springen.

In zes jaar tijd zijn Vlaamse Olivier en zijn man Bart al veertien keer aan boord van een gay cruise geweest. “Elke keer is het anders”, vertelt Olivier in die mooie zee. “Van iedere reis heb ik nieuwe herinneringen, ook al ga je meerdere keren naar een bepaalde bestemming. Op de boot voel je een soothumb_IMG_9421_1024rt groepssfeer. In een korte tijd kun je mensen heel erg goed leren kennen. Ik ga nog steeds om met mensen die ik de eerste gay cruise heb leren kennen.”

All inclusive-hotel op zee
Een cruise moet je voorstellen als een soort Turks all-inclusive hotel, alleen dan meer. Er is altijd eten. Zo is er een grill met de lekkerste burgers (die na het stappen nog lekkerder zijn), een sushi-restaurant, een á la carte-restaurant, en een buffetrestaurant. Maar ook tientallen winkels, een theater, een casino, café’s, een grote lobby, een zwembad en zelfs een klimmuur zijn aan boord aanwezig.

Iedere avond is er ook een speciale voorstelling. Live-muziek in het café, theatershows in een groot theater en optreden van drag queens. Een gay cruise is een ervaring om nooit meer te vergeten: het geeft je een gevoel van vrijheid wat je op geen andere plek zou kunnen beleven. Onze angst om ons hier niet thuis te voelen was volledig overbodig. Gelijk vanaf de eerste dag hoorde wij erbij en hebben wij een fantastische tijd gehad. We zien je snel weer, mooie cruise!

DSC_2373

Wil jij nog meer zien van deze reis? Zowel Hjalmar als Roel hebben gevlogt! Check de dag-tot-dagverhalen van Hjalmar hier, en Roels vlog hier. Volgend jaar mee mee op reis? Dat kan! De route zal gaan langs de oost-zuidkust van Spanje. Barcelona, Malaga, Cadiz, Ibiza en Valencia zijn de bestemmingen. Vanaf 20 november zijn kaartjes te koop via deze website.

 

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »
  • Hjalmar KempermanRedacteur