Sportwereld nog lang niet homo-vriendelijk

Nazareth College

Nieuws

Roel Mulderij
12 May 2015, 21:27

Dat de sportwereld en homoseksualiteit niet goed samengaan is geen nieuws. Er is nu ook een onderzoek dat dit bevestigt. ‘Out on the Fields‘ is het allereerste internationale onderzoek naar homoseksualiteit in de sportwereld. Wat blijkt? Tachtig procent van de homo’s en lesbo’s is wel eens uitgescholden tijdens het sporten.

Het onderzoek is een initiatief van de Bingham Cup Sydney 2014, een Australisch rugbytoernooi voor homo’s. In totaal deden er 9500 deelnemers mee uit onder andere Australië, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Deze bestonden niet alleen uit homo- en biseksuelen: 2500 deelnemers waren hetero.

Voetbal is de meest populaire sport onder de LHB’ers. Dit terwijl er in de voetbalwereld nog maar weinig spelers uit de kast zijn. “Ik ben niet verbaasd dat voetbal één van de populairste sporten is onder homo- en biseksuelen”, vertelt Los Angeles Galaxy-speler Robbie Rogers. Hij nam twee jaar geleden een korte pauze nadat hij uit de kast kwam. “Ik geloof dat de homofobe taal één van de grootste redenen is om in de kast blijven.”

Niet veilig
Ook homo- en biseksuele bezoekers zouden volgens het onderzoek niet veilig zijn bij een sportwedstrijd. Slechts één procent vindt dat homoseksualiteit volledig geaccepteerd is. Toch blijkt er uit de rest van het onderzoek dat dit niet het geval is. Zeker de helft van homo’s en lesbo’s heeft last gehad van homofobie op het sportveld.

Oud-rugbyspeler Gareth Thomas denkt dat de meeste mensen die homo-grappen maken het geen eens door hebben: “Nadat ik uit de kast kwam waren mijn grootste supporters juist de teamgenoten die vroeger de meeste grappen erover maakten.”

#ZBJH
Zo Ben Je Homo maakte een filmpje naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek. Ze laten zien hoe homofobie nog steeds een grote invloed heeft voor sporters die nog in de kast zitten.

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!