Squabe: een triptekenaar met ambities

Een interview met striptekenaar Abe Borst

Expreszo - © - Arthur van der Werf

Interview

Roel Janssen
7 April 2015, 15:51

Op de dag dat Abe Borst (25) jarig was kwam zijn eerste stripboek uit. Borst, beter bekend onder zijn cartoonnaam Squabe, heeft in zijn stripboek zijn leukste dagboekverhalen gebundeld. Maar waar kennen we hem ook alweer van? Juist! Van die leuke strips op Expreszo. Tijd om erachter te komen waarom hij zoveel liefde heeft voor het striptekenen en waar die naam Squabe nou eigenlijk vandaan komt.

Op de dag dat je jarig was (22 november) kwam ook je stripboek uit, hoe was dat?
“Iedereen kwam, want het was mijn verjaardag. Ze kochten mijn boek en ik kreeg cadeautjes. Het was dus eigenlijk perfect en ook nog eens heel erg gezellig.”

Expreszo – © – Arthur van der Werf

Wat kunnen we precies van je eerste stripboek verwachten?
“Mijn boek is een bundeling van mijn dagboekstrips van de afgelopen anderhalf jaar. Eerder bracht ik stripboeken in eigen beheer uit, dat waren kleine boekjes waarvan er zo’n 100 werden gedrukt. Nu heeft een uitgever het uitgegeven en 1000 exemplaren laten drukken. Dat is veel meer dan bij mijn eigen boekjes!”

De uitgever had dus de verwachting dat het goed zou komen?
“Ik vond het fijn om te horen dat ze er 1000 gingen drukken, dat is voor Nederlandse strips aardig wat. Het is echt cool dat de uitgever vertrouwen in mijn strips had. De verkoop loopt volgens mij goed, soms ga ik naar een stripwinkel om te vragen hoe het gaat met de verkoop en dan zeggen ze: ‘ah, er zijn er weer een aantal verkocht hoor.’”

Waar komt de naam Squabe vandaan?
“Eigenlijk ben ik eraan vastgegroeid. Op de kunstacademie in Zwolle, de enige plek in Nederland waar je nog striptekenen kunt studeren, wilde ik beter worden in het tekenen van strips. Ik wilde zoveel mogelijk in een zo kort mogelijke tijd tekenen, maar daar had ik een onderwerp voor nodig. Ik maakte met vrienden van alles mee in die tijd. Een van die dingen was dat we onze namen vervoegden met het woord ‘Squid’. Waarom? Omdat het er leuk uit zag! We maakten dan tekeningetjes van ons hoofd met tentakels. In die tijd maakte ik een blog aan en die kreeg de naam Squabe. Het groeide uit tot een vrij bekende blog en toen zat ik eraan vast.’

Vind je dat achteraf jammer?
“Nee. De strips zijn begonnen omdat ik leuke dingen meemaakte met vrienden. Die naam ook.”

In je eerste stripboek zien we je avonturen. Wat moeten lezers zich daar bij voorstellen?
“Mijn zoektocht naar een relatie komt er erg in naar voren, inclusief de nodige gefaalde dates. Naast mijzelf komen ook mijn vrienden en allerlei terugkerende personages veel voor. Op het einde van het boek ontmoet ik een erg leuke jongen!”

Expreszo – © – Arthur van der Werf

Is het een droom die uitkomt om dit boek te maken?
“Ik had niet gedacht dat er überhaupt een boek zou komen. Nu hoop ik ook dat er een tweede boek komt.”

Hoe was de periode na de lancering?
“Nadat het boek uit was heb ik een pauze genomen. Een tijdje maakte ik geen nieuwe dagboekstrips, ik liep een beetje vast. Het is net zoiets als je klaar bent met je studie en je je afvraagt: wat nu? Het enthousiasme was eruit, ik belande in een klein zwart gat. Nu begin ik langzaam weer met het maken van dagboekstrips.”

Je hebt jezelf weer herpakt en bent weer aan het tekenen, wat zijn je toekomstplannen?
“Ik heb heel veel dromen. Het liefst zou ik een autoriteit willen worden op het gebied van strips. Dat mensen mijn naam noemen als ze over strips praten, dat lijkt me leuk. Ook lijkt het mij leuk een groot verhaal te maken. Nu maak ik kleine grapjes bestaande uit drie panels, een groot boek is een uitdaging. Verder lijkt lesgeven op de kunstacademie mij ook leuk. Op dit moment geef ik cursussen op basisscholen voor kleine kinderen, maar daar kun je niet echt de diepte mee ingaan. Op de academie kun je meer van leerlingen verwachten, omdat het om studenten gaat.”

Ben je benieuwd geworden naar het stripboek van Abe Borst? Check dan even de website van de uitgever. Volg Squabe ook op zijn leuke blog en Facebookpagina!

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!