Jordy in Transitland: een documentaire, animatie- en fantasyfilm in één

Jordy wil vrouw zijn. Liever morgen dan vandaag. Maar zover is het nog niet. In de documentaire leer je Jordy kennen en legt ze haar verlangen om helemaal vrouw te zijn uit. Ook zien we haar zoektocht naar wat vrouwelijkheid nou eigenlijk inhoudt. Een Q&A met regisseur Willem Timmers.

Hoe zit de documentaire ‘Jordy in Transitland’ in elkaar?
“Het is niet puur een documentaire. Ik wil juist het tegenovergestelde van dat. Animatie, fantasy en werkelijkheid laten versmelten op beeld. Ik ken Jordy al een hele tijd. Wat ik merkte is dat Jordy door een heel lang proces gaat, te lang voor haar. Volgens mij is ze nu op een punt dat ze niet in een genderhokje te plaatsen is. En dat is een goed uitgangspunt voor deze documentaire.”

Waarom nu een documentaire over Jordy?
“Na gesprekken met Jordy merkte ik dat ze heel levendig, fantasierijk en enthousiast is over het vrouw zijn. Wat mij frustrerend lijkt, is dat ze zelf geen zeggenschap heeft Willem Timmers1over wanneer ze de volgende stap in het ‘vrouw worden’ kan zetten. Die positie nemen medische artsen en psychologen in. Ik wil kijkers laten voelen dat ‘Jordy in Transitland’ een documentaire is, maar dat het verhaal ook heel dicht bij Jordy staat. Daarom sleur ik kijkers mee in haar fantasiewereld.”

En waarom dit thema?
“Het is niet dat ik bewust voor het onderwerp transseksualiteit gekozen heb. Ik ken Jordy al vijf jaar. Ik heb haar door een transitie zien gaan sinds de eerste keer dat ik haar ontmoette. Eerst kwam ze erachter dat ze homo was, daarna voelde ze zich prettig in vrouwenkleding. Ze dacht dat ze misschien wel een dragqueen zou zijn. Vervolgens kwam ze erachter dat ze een transgender persoon is. Ik vind het belangrijk om iets te maken dat mij aan het hart gaat. Het filmidee komt niet alleen van mij, ik heb er samen met Jordy maanden aan zitten sleutelen. Zo is het niet alleen een film óver iemand die een transgender persoon is, maar ook een film met en door een transgender persoon geworden. Als je documentaire af is moet je er nog 3-5 jaar voortdurend over in gesprek gaan bij festivals en debatten.”

Wat is de reden dat je bent gaan werken met animaties?
“Visueel gezien wordt het voor mij iets heel vernieuwends. Er zijn al meerdere verhalen over en met transgenders verteld, maar ik wilde dat mijn film daar iets aan kon toevoegen. Het is een verhaal dat we allemaal wel een beetje kennen, maar deze keer in een nieuwe vorm.”

Om alles te financieren ben je een crowdfunding-actie gestart. Hoe ging dat in zijn werk?
“Als je begint aan zo’n actie, dan sponsoren je vrienden en familie allemaal een x-bedrag. Dat is het makkelijkste stukje. Vervolgens moet je mensen binden aan een film. Mensen die jou niet kennen moeten geloven in de oprechtheid van een film.”

Hoe gaat de documentaire eruit zien?
“Het wordt een korte documentaire. We hebben de teaser nu geschoten, zodat kijkers een gevoel krijgen wie Jordy is en waar het verhaal een beetje over gaat.”

Op de website van Cinecrowd vind je meer informatie over de documentaire ‘Jordy in Transitland’. Wil jij de actie steunen? Dat kan hier.

Over de auteur(s)

Roel Janssen

Roel Janssen

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

De Gay Agenda

Amsterdam, 1 april 2024 Beste lezer, Vandaag, op 1 april, roepen wij, online queer magazine Expreszo, alle Nederlanders op om samen met ons de queer

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Column

Salem: De Reis Voortzetten

Onlangs werd Uma Thurman tijdens een persevenement gevraagd wat zij dacht over het Harvey Weinstein-schandaal. ”Zodra ik er klaar voor ben, zal ik mijn verhaal

Lees verder »