‘Stories of change’ van Kirgizië tot Ghana

COC lanceert internationale LHBTI-website

westpark

Nieuws

Gastredacteur
16 April 2018, 12:51

Het COC, de belangenorganisatie in Nederland voor LHBTI’ers, heeft afgelopen week een internationale website gelanceerd. 
Activisten uit tal van landen vertellen op de website hun krachtige, mooie en soms ontroerende ‘stories of change’, hun verhalen van verandering. Die veranderingen zijn soms klein – een veilige plek creëren om elkaar te ontmoeten –, soms groot – homofobe wetgeving tegenhouden – en altijd wezenlijk.  

Zo vertelt Amir, mensenrechtenactivist van de Kirgizische LHBTI-organisatie Kyrgyz Indigo, hoe zijn organisatie er met steun van het COC in slaagde om een antihomowet van tafel te krijgen in dit Centraal-Aziatische land.

Robert Amoafo uit Ghana slaagde er, mede dankzij steun van COC, in om veel kleine LHBTI- organisaties in zijn land bijeen te brengen. ‘Nu vormen we één beweging die samenwerkt en resultaten boekt.’

Sadiq – transvrouw, moslim en ook Ghanees – vertelt hoe ze als rolmodel andere transpersonen een hart onder de riem steekt: ‘Schaam je niet voor je identiteit!’ Met COC organiseerde ze een bijeenkomst voor transactivisten uit West-Afrika.

Activisten uit Sri Lanka, Pakistan, Oekraïne en Ghana kaarten met COC de mensenrechtenschendingen in hun landen aan bij de Verenigde Naties. Als gevolg daarvan beloofde de regering van Sri Lanka om discriminatie van LHBTI’s aan te pakken.

Ook in landen waar LHBTI-zijn ronduit gevaarlijk is, bereiken activisten verandering. Shaima en Danny zorgen dat er in Noord-Afrika een plek is waar LHBTI’s veilig zichzelf kunnen zijn. Activisten in Ethiopië plaatsen in de sociale media anonieme foto’s van zichzelf met de regenboogvlag. Ze krijgen hoop op een betere toekomst omdat, naast veel hatelijke reacties, sommige mensen nadrukkelijk hun steun uitspreken.

Op COC’s internationale website lees je meer over de visie van het COC op verandering. Verandering die begint bij individuele LHBTI’s die in actie komen wanneer ze niet langer accepteren dat ze gemarginaliseerd worden.

Het internationale werk van het COC wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van OCW en leden en donateurs van het COC.