Surviving: Ice, ice baby

Spannende gaycation in het land van ijs en vuur

Reizen

Tom Haines
10 October 2014, 16:23

Het is misschien niet het eerste dat je te binnenschiet als je een LHBT-vriendelijke vakantie aan het uitzoeken bent, maar IJsland zou wel bovenaan je lijstje moeten staan. Geen zon en parelwitte stranden, maar wel: vulkanen, geysers, watervallen en twee keer per jaar gaypride.

Viking en viking
Het was 874 en na een lange, barre tocht kwam de woeste Noor Ingólfur Arnarson aan op een onbewoond eiland in het midden van de Atlantische Oceaan. Zwarte rotsen, kleine stugge struikjes en rokende vulkanen. Wat hem precies bezielde is onbekend, maar hij besloot dat het de perfecte plek zou zijn om een nieuwe stad te stichten. Hij noemde het Reykjavik, wat ‘rookbaai’ betekent, en sindsdien wonen er mensen op dit onherbergzame stukje aarde.

IJsland 3

In Reykjavik wordt het vroeg donker, tijd om naar Kiki te gaan!

Kom je net aan op IJsland, dan zou je de indruk kunnen krijgen dat er in de tussenliggende tijd weinig is veranderd. Het land is nog steeds ruig en leeg, er staan kleine houten huisjes en IJslandse pony’s in de wei. Op het menu staat heel, héél veel vis: als er een record bestond voor verschillende manieren van zalm bereiden, dan had IJsland dat zeker verbroken. Ook zijn ze er niet vies van om walvis te serveren, al dan niet als carpaccio.

Schijn bedriegt. Het landschap mag dan onveranderd zijn, de IJslandse maatschappij is in vele opzichten ontzettend modern. Wat betreft vrouwen- en LHBT-emancipatie loopt het eiland jaren voor op andere landen. IJslandse wetten gelden als één van de meeste open en tolerante van de wereld. Zo is het huwelijksrecht in IJsland geheel genderneutraal omschreven als een verbintenis tussen twee personen. Dit betekent dat iedereen in IJsland kan trouwen (ook buitenlandse homokoppels, kassa!). Toen IJsland een openlijk lesbische premier kreeg, was er niemand die daarvan opkeek. Sterker nog: ze hadden het er niet eens over totdat buitenlandse pers het oppikte. Dat typeert IJsland.

Het is die openheid, gecombineerd met een buitengewoon aanbod aan natuurlijk schoon en opties voor avontuurlijke uitjes, die zorgt dat meer en meer LHBT’ers tripjes naar dit land boeken.

Verstopte geysers
Als het avontuur is dat je zoek, dan zit je op IJsland gebakken. Het eiland bestaat uit woeste vlaktes, zwarte stranden en vulkanische rotsen. Het hele land lijkt wel uit Game of Thrones te komen (soms is dat ook echt zo). Het is ook de enige plek waar Amerika en Europa elkaar op het land raken, dus je kan van het ene naar het andere continent hoppen. Wil je het extra spannend maken, dan ga je duiken of snorkelen in het water dat de breuk tussen de twee tektonische platen vormt. Dit water is kraakhelder (en ijskoud), waardoor je, in je drysuit, het idee hebt dat je zweeft.

Verder ga je Moeder Aarde heel dankbaar zijn, want ook het grondwater wordt door alle lava opgewarmd. Dit resulteert niet alleen in de bekende geysers (de moeder aller geisers, Geyser genaamd, is helaas door jarenlang misbruik verstopt – geen grap). Het levert ook natuurlijke jacuzzi’s op. Er is niks lekkerders dan de kou te ontvluchten in één van de vele thermische baden in de openlucht. Zelfs de minst avontuurlijke persoon kan hiervan genieten.

In de buurt van Reykjavik ligt bijvoorbeeld Blue Lagoon. Zoals de naam al een beetje aangeeft, is dit een openlucht bad met blauw, warm water dat in de buurt omhoog gepompt wordt om elektriciteit op te wekken. Het schijnt ook nog goed voor je huid te zijn, mits je je daarna heel goed afspoelt en gebruik maakt van hun bodylotion. Goed of niet, dit is wel je kans om in warm water te liggen, buiten in IJsland.

IJsland 1

Kiki is ‘s werelds meest noordelijk gelegen gaybar.

Only gaybar in the village
Op een gewone nacht hoef je je niet af te vragen waar je heen moet om goed te stappen. Als je op zoek bent naar een gaybar dan is er maar één optie: de Kiki. Maar één homokroeg, is dat niet een beetje karig? Nou, dat valt dus reuze mee. Door het gebrek aan keus is iedereen op dezelfde plek en dat maakt het enorm gezellig. In het weekend blijft de Kiki tot laat open en verandert de hele bar in een dansvloer. Hier kan je zeker een IJslander of IJslandse oppikken of gezellig aanpappen met de, veelal Scandinavische of Amerikaanse, toeristen.

De Kiki vinden is trouwens niet moeilijk: de voorkant is één grote regenboog en zeker in Reykjavik valt dat op. Pas trouwens wel op dat je de juiste kroeg in gaat, de ingang van de Kiki zit aan de zijkant en de bar en dansvloer zijn boven.

Twee keer per jaar gaypride
Naast Kiki zijn er nog LHBT-feesten, die sporadisch worden georganiseerd, vooral tijdens de LHBT-festivals die er zijn. Net als in Nederland wordt gaypride in IJsland in augustus gevierd. Bij gebrek aan grachten gaat de optocht door de straten van Reykjavik en loopt de hele stad uit om feest te vieren. IJslanders zijn er bijzonder trots op dat een groot deel van de bevolking meedoet met de gay pride en het zo dus een feest van iedereen is geworden.

IJsland 4

Tijdens Rainbow Reyjavik viert heel gay IJsland feest in de hoofdstad.

Dat geldt niet in de laatste plaats voor de burgemeester van Reykjavik. De stad kan met trots zeggen de coolste burgemeester van de wereld te hebben: elk jaar voegt hij zich in een andere uitdossing toe aan de prideparade. Zo is hij al meermaals in drag gespot. Zo viert hij vrolijk mee met de Reyjavikkers.

Vind je een gaypride buiten ook maar saai worden? De IJslanders houden zo van gaypride dat ze niet één, maar twee keer per jaar alle stoppen eruit trekken. In de winter doen ze het namelijk dunnetjes over, tijdens Rainbow Reykjavik, de winterversie van de pride. Dit festival is een combinatie van feesten en kroegavondjes, maar ook speciale trips naar de hoogtepunten van het eiland, de thermische baden of het noorderlicht. Er komen veel internationale gasten speciaal voor naar IJsland, vooral nu het meer en meer bekendheid krijgt. Het leuke aan dit festival is dat het het ontmoeten van nieuwe mensen heel makkelijk maakt.


Zo overleef je je gaycation op IJsland (nog makkelijker)

  • Maak je geen zorgen dat je geen andere gays tegenkomt: er is dus maar één gaybar dus iedereen komt naar jóu.
  • Je hoeft dus ook niet op Grindr of Tinder te gaan. Als je dat wel doet, kom je al snel bij mensen in Canada terecht.
  • Thermisch ondergoed. Geloof me, dit komt van pas als je een dagtour maakt of gaat kijken naar het noorderlicht.
  • IJslanders vinden het heel leuk om bezoekers de naam van hun bekendste vulkaan te laten uitspreken. Je weet wel, de Eyjafjallajökull, van die aswolk toen. Bespaar jezelf tijd door dit uit je hoofd te leren en bovendien indruk te maken op die blonde IJslander/se.
  • De munteenheid is de IJslandse kroon en die ga je nodig hebben als je wilt gaan stappen: drankjes zijn niet goedkoop.
  • Verschillende hotels hebben spa’s waar je al dan niet makkelijk in kan komen, bijvoorbeeld als er tijdens een gaypride speciale pool parties worden gehouden.
  • Neem een muts en sjaal mee. Hoewel het er lang niet zo koud is als je verwacht, is het vooral de gure wind die het onaangenaam maakt. Vooral als je een duik hebt gemaakt in een openluchtbad.
  • Wil je het jezelf heel makkelijk maken? Kijk dan op de website van Pink Iceland, een speciaal roze reisbureau. Zij maken je reis naar gay IJsland heel makkelijk.

 

Door Tom Haines

Tom was van 2011 tot 2014 (adjunct-)hoofdredacteur van Expreszo. Hij houdt van gay prides in binnen- en buitenland en regenboogzebrapaden.

Meer van Tom »