Surviving: Tilburg

Expreszo is altijd op zoek naar steden waar wat te doen is voor LHBT-jongeren. Met deze keer een steile tocht naar beneden, eindhalte: Tilburg. Tilburg? Waor lee-g-ut?

Toen ik mij aanmeldde als student aan de Fontys Hogeschool van Journalistiek te Tilburg, had ik geen enkel beeld van hoe deze stad zou aanvoelen. Sterker nog, ik moest mezelf even afvragen waar het ook alweer lag. “Je weet wel, dat stationnetje op weg naar Eindhoven Airport”, werd me gezegd. Om het tactvol te stellen, had ik niet de meest hoge verwachtingen van dit ‘grote dorp’.

Het centrum
Toch blijkt het een zeer aangename stad, met knusse terrassen en rijke details. Er heerst een rustige sfeer, de mensen zijn aanspreekbaar en heerlijk dorpsvriendelijk. De imposante Heuvelse kerk wekt, ondanks al zijn pracht en praal, niet de indruk van een extreem-religieuze instelling in de lokale bevolking. Verder is er de Heuvelring ‘waar het allemaal gebeurt’. Met rijen bars en clubs, en straten vol winkels. Helaas is er van de oude woningbouwstijl niet veel meer te zien, aangezien de vorige burgemeester de meeste oude panden heeft laten ombouwen naar modernere stijlen. Maar desalniettemin heeft de stad nog wel karakter. Een aanrader is Poppodium 013 waar talloze bekende artiesten optreden, van de meest gevarieerde muziekgenres.

Uitgaan
En na wat tijd te spenderen in deze ietwat weggestopte gemeente van Noord-Brabant kreeg ik al snel de smaak te pakken van de lokale cultuur. Het dialect, de overheersende cynische humor en feestelijke instelling. Alleen de meest belangrijke vraag bleef voor mij onbeantwoord: Hoe zit het met de LHBT-gemeenschap? Zijn zij een onderdeel van de samenleving? En het antwoord bleek een redelijk volmondige ‘ja’.
Met jaarlijkse evenementen als Roze Maandag en stichtingen als Embrace Pink heeft Tilburg een voorsprong op vele andere steden wat betreft een uitgaansleven voor de hedendaagse LHBT-jongeren.
Roze Maandag is de afgelopen 24 jaar uitgegroeid tot één van de grootste homo-emancipatie en – integratie evenementen van Nederland, en dat is te merken. Met dit ware festival wordt aandacht besteed aan de LHBT-gemeenschap, in het bijzonder homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. Embrace Pink is een stichting voor de integratie en acceptatie van seksuele diversiteit in de samenleving. Elke woensdagavond, van 20 tot 22 uur, kan je binnenlopen voor een goed gesprek of informatie.
In het centrum zijn ook verscheidene gay cafés te vinden, waaronder ‘Cafe Rosé’ en ‘De Wijn’. Deze cafés organiseren vaak feesten en avonden met thema’s. Hier proberen ze homo én hetero publiek mee te bereiken. Er is zelfs een gay sauna genaamd ‘Sauna Victory’, 364 dagen geopend.

Lichtroze Studentenstad
Al met al is Tilburg misschien niet het Nederlandse mekka van de homo-emancipatie, maar in ieder geval toch een belangrijk onderdeel hiervan. De stad die soms voelt als een groot gezamenlijk dorp draagt wel zijn steentje bij. En met meer dan 29.000 studenten is werkelijke discriminatie tegenover homoseksuelen niet zozeer zichtbaar. Vast en zeker is deze er wel, maar over het algemeen is het een accepterende stad. Want iedereen weet dat de meerderheid van de jongeren toch ook gewoon herrie wilt schoppen en zich lazerus wil zuipen. Om vervolgens aan een lauwe satékroket van de Smullers op het station bij te komen van zijn roekeloze avonturen. Kijkend naar de opkomende zon, die het einde van de wilde nacht aangeeft, en plaats maakt voor het dagelijks rustig bestaan van de Tilburger.

Over de auteur(s)

Donya

Donya

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.

Lifestyle

Koken: Pompoen

Of je nu een scholier, student, werkende of werkloze Nederlander bent: eten moeten we allemaal. Maar niet iedereen heeft genoeg tijd en zin om iets

Lees verder »