Surviving: Wenen

Op zoek naar de beste ‘braadworsten’ van de stad

Reizen

Roel Janssen
22 March 2016

Expreszo is altijd op zoek naar steden waar wat te doen is voor LHBT-jongeren. Deze keer gaan we Europa in. En wel naar de stad van schnitzel, bier en muziek. Juist: we zijn in Wenen!

De Oostenrijkse hoofdstad staat misschien niet bovenaan je verlanglijstje. Toch is het zeker de moeite waard erheen te gaan, al is het maar om de belachelijk mooie gebouwen, het huis van Sissi (hier móét je heen) en natuurlijk de homokroegjes. Voordat ik met wijken en districten ga strooien is er eerst wat achtergrondinformatie nodig. Wenen telt 23 districten, wat een mooi woord is voor een wijk. Je herkent de districten aan straatnaamborden: de getallen voor de straatnaam geven namelijk het nummer van een district aan.

De belangrijkste districten zijn: de eerste, de Innere Stadt, met wat je kunt verwachten van een binnenstad; zes en zeven die bekend staan als de roze wijken, alles wat gay is vind je hier; en de vierde wijk, waar het paleis van Sissi staat, het Schloss Schönbrunn.

IMG_0329_1024

Schloss Schönburg: het paleis waar Sissi jarenlang rondhuppelde Roel Janssen

LHBTQ
De vraag of Wenen homovriendelijk is, is lastig te beantwoorden. Hoewel er genoeg gaybarretjes te vinden zijn, is maar 62 % van de bevolking vóór het openstellen van het homohuwelijk (in Nederland is dit 92 % volgens een rapport uit 2015). Toch, hoewel de ‘homostoplichten’ inmiddels verwijderd zijn uit de stad, heeft Conchita Würst ervoor gezorgd dat er meer acceptatie is in Oostenrijk. Althans dat vindt Unger, manager van het budget designhotel Roomz-Vienna. Volgens haar zijn veel Oostenrijkers anders over trans- en homoseksualiteit gaan denken sinds 2014. “Er wonen hier veel katholieken, van oudsher denken mensen hier anders. Maar er is veel veranderd. Mensen zijn anders gaan kijken naar homoseksualiteit. Er is discussie ontstaan. Het is normaler geworden om mannen of vrouwen hand-in-hand met hetzelfde geslacht te zien lopen.”

Tourtje door de stad
Tijdens een rondleiding door de mooie stad praat ik met een presentatrice van de Oostenrijkse omroep ORD. “Vergeleken met Berlijn is de homoscene in Wenen heel erg klein”, vertelt ze. “Voor lesbische vrouwen is er bijna niets, maar dat geldt voor vrijwel elke stad. Mannen zijn een stuk meer uitgesproken.”

Het … blabla <span class='image-credit'>Roel Janssen</span>

Het museumplein Roel Janssen

Op dat moment loop ik door het zesde district. Volgens mijn reisleider is dit het meest roze district van de stad. Ik zie de Friedrichstrasse, die wordt bestempeld als ‘klein Hollywood’. Het je-van-het uit de Weense geschiedenis komt hier vandaan. Aan de Königsklostergasse zit het schattige winkeltje Phil. Je kunt er (bijna) álles kopen: de stoelen waar je op zit als je wat gaat lunchen, maar ook de boeken in de boekenkast. Het koffiezetapparaat is helaas niet te koop. Je kunt de hipster uithangen op het Museum Square. Je vindt daar een plein met allemaal stoelen, waardoor het onder studenten populair schijnt te zijn, en je kunt de verschillende musea voor moderne kunst bezoeken.

Stappen kun je op alle verschillende manieren. Ga voor cocktails naar cocktailbar Felixx en voor een lekker avondje uit naar de Red Carpetbar. Hier komt jong publiek op af. Dat is ook zo  bij de Mango Bar, die zich anders dan Red Carpet vooral richt op homojongeren. Hou je van een iets extremer avondje uit? Neem dan een kijkje bij Sling. Wil je het echt bond maken? Dan kun je altijd nog naar de Römersauna. Ben je in de winter in de stad en houd je niet zo van dansjes doen? Dan kun je altijd naar de wijk Naubau: daar is namelijk ieder jaar een grote kerstmarkt (lees: glühwein drinken voor het leven).

Roze slapen

Het chique Roomz-Vienna in het elfde district van Wenen. <span class='image-credit'>Kurt Hoerbst</span>

Het chique Roomz-Vienna in het elfde district van Wenen. Kurt Hoerbst

Kurt Hoerbst

Overnachten deden wij in het Roomz Vienna hotel. Het maakt reclame als een budget designhotel en dat is het zeker. Na aankomst blijkt dat we in een knalroze kamer slapen (foto). De 152 kamers zijn allemaal in verschillende kleuren (blauw, appeltjesgroen, bruin en roze) geschilderd en bij je reservering kun je aangeven in welke kleur kamer je wilt slapen.

Manager Unger vertelt dat het het eerste budget designhotel in de stad is. “We zijn hier sinds 2007 en daarvoor waren er niet dit soort lifestylehotels. Om de veertien dagen is er in de zomer een grill voor de gasten en de jonge werknemers weten waar je moet zijn voor de goede feestje.” Voor het hotel staat ook een auto die je kunt huren! Voor een kleine dertig euro per dag rijd je door Wenen met een milieuvriendelijke elektrische auto.

Het hotel werkt samen met een LGBT-organisatie en biedt altijd kamers aan bij het jaarlijkse Life Ball. Als je van natuur houdt zit je hier helemaal goed, want even verderop vind je een onwijs groot park.

Wenen smaakt zeker naar meer.

 

 

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »