Sven.Strange: Hoe geef je een queer feest?

Activiteiten

Gastredacteur
6 March 2017, 07:27

Een introductie: Mijn parttime naam is: sven.strange, geboren in 1970 in Amsterdam en wonende in Arnhem. Mijn Coming Out beleefde ik nadat ik, begin jaren 90, in de Expreszo reageerde op een contactadvertentie of er een plaatste en op die manier in mijn eerste relatie terecht kwam.

Mijn eeuwige held is Boy George van de jaren 80 band Culture Club, door hem realiseerde ik mij op elf jarige leeftijd, dat ik niet de enige was. Door hem begon in te experimenteren met make-up en kleding en groeide ik uit tot ‘de FREAK’, die ik kán zijn. Sinds 2011 ben ik betrokken bij het Dollhouse Queerparty in Nijmegen. Samen met een goede vriend en drie andere creatieve zielen hebben we drie edities georganiseerd in De Onderbroek, ook in Nijmegen. Samen met een van mijn toen beste vrienden fantaseerden we wel vaker over het organiseren van een eigen feest, want er waren weinig tot geen queer feesten in Gelderland, die in onze behoefte  bevredigden.

Wij wilden een feest organiseren waar Queer kunst en muziek samen komen en waar in vrijheid kon worden geëxperimenteerd met uiterlijk en gender.

Ik hou zelf niet van hokjes of labels, maar als ik er toch een aan mag geven, dan waren wij vooral opzoek naar een alternatief queerfeest, weg van de ‘mainstream’ en bruisend van creativiteit en gekte. Wij wilden een feest organiseren waar Queer kunst en muziek samen komen en waar in alle vrijheid kan worden geexperimenteerd met uiterlijk en gender. Na één succesvolle editie en twee minder succesvolle edities en een vertragende en vermoeiende samenwerking met de locatie, besloot ik om samen met mijn vriend op zoek te gaan naar een andere locatie. Dit bleek een lastige taak. In 2013 gingen we twee eenmalige samenwerkingen aan met ‘VREEMD’ in Café de Plak in Nijmegen  en ‘Candystore’ in Willemeen in Arnhem.  Beiden een succes, maar we bleven opzoek naar een vaste locatie. In 2016 vonden we Brebl in het Honigcomplex in Nijmegen. Een perfecte locatie om ons feest neer te zetten. Met een ruimte die wij konden inrichten naar eigen wens. Samen met mijn vriend organiseerden wij in maart 2016 ons eerste feest, waarbij ikzelf de drijvende kracht was en mijn vriend deed wat hij kon doen. Mocht de lezer door dit stuk geïnspireerd raken en een feest willen gaan organiseren met een beste vriend(in), realiseer je dan goed dat een vriendschap onder druk kan komen te staan en kan breken. 

Ik raak altijd geïnspireerd door ‘de outsider’, ‘de FREAK ,‘de vreemde eend in de bijt’ of hoe je het maar wilt noemen. Dollhouse zou een mooie thuishaven kunnen zijn een platform voor iedereen queer, open minded en een beetje gek (ik weet het, ik ben aan het labelen), doe wat je fijn vindt om te doen en leef je uit in alle respect en vrijheid. We boekten verschillende live performers (AD & The Icons, Thomaz, The Mental Plastic Bodyfillers, Oli Spleen, GUFLUX, Eustache Mc Queer en Kiri Mioqi) en DJ’s (BoneyS, P.P, ELLAELLA, The Dark Phanthom) en mijn vriend en ik zorgden ook voor een ‘Melting Pot’ van muziekstijlen in onze rol als huis DJ’s. Daarnaast brachten we kunst van Stasiu, Edie VL en Lars R. Dansers boekten we ook: Bas. V.d. K en Anna Preau met zijn dansgroep: The Aerialistics.  Ik zeg altijd, we gaan van Marilyn Manson naar Madonna, van Electro via Dance en dan weer terug naar Disco en New Wave, alles kan, als het maar dansbaar is.

De reacties van de bezoekers zijn overwegend positief en soms kritisch. Maar het feest wordt vooral ervaren als een feest waar in alle vrijheid en respect voor elkaar kan worden gefeest.  Omdat ik nu niet al té lang van stof wil zijn en voldoende ‘stof’ over wil houden voor een volgend schrijven, wil ik voor nu eindigen met de aankondiging van de volgende Dollhouse Queerparty op Locatie Willemeen in Arnhem op 25 maart 2017. Kaarten zijn voor 8,50 online te koop via:  http://www.willemeen.nl/programma/2017-03-25/dollhouse Kom mee feesten en uit je dak gaan COME AS YOU ARE.

X sven.strange.