The Normal Heart is terug in het theater

© Expreszo/Chris Rijksen

Interview

Redactie
4 August 2014, 17:28

Het succesvolle toneelstuk “The Normal Heart” is terug in het theater. Het stuk, waarvan vorig jaar alle voorstellingen uitverkochten, ging zaterdag opnieuw in premiere in het Amsterdamse DeLaMar-theater. Het waargebeurde verhaal gaat over een groep New Yorkers in het begin van de jaren tachtig. De woorden hiv en aids bestonden nog niet, maar de ziekte was recent ontdekt en begon op hoog tempo om zich heen te grijpen. Expreszo sprak regisseur Job Gosschalk en acteurs Frederik Brom en Kevin Hassing over het stuk.

Waar gaat The Normal Heart over?

Frederik: “The Normal Heart volgt het leven van Ned Weeks, een schrijver die niet zo goed weet wat hij wil en alles één keer doet. Hij heeft één roman geschreven, en één film, en nu wil hij weer wat anders. Tijdens een gesprek met een dokter komt hij achter het bestaan van een mysterieuze ziekte die alleen homo’s lijkt te treffen. Hij probeert hier tegen in actie te komen, maar wordt van alle kanten tegengewerkt.”

Op welke manier is de thematiek van het stuk ook nu – dertig jaar na het dato – nog relevant?

Frederik: “Het is een ontzettend rijk stuk met veel thema’s. Het gaat over activisme, je ergens kwaad over maken, de rol van klokkenluider op je nemen. Er werd zo weinig aandacht aan de onbekende ziekte besteed, terwijl er tienduizenden mensen doodgingen. Het stuk breekt een lans voor de plicht die je als mens hebt om erachter te komen wie je bent en als er barrières zijn die je beletten die persoon te zijn, net zolang te vechten totdat die barrières zijn doorbroken.”

Job: “Het stuk laat zien hoe verschillend de groep New Yorkers is met alle mogelijke achtergronden. Het enige dat ze delen is dat ze toevallig homoseksueel zijn en er een ziekte op is gedoken die juist die groep het meest lijkt te raken. In hun politieke activisme is het onmogelijk alle neuzen dezelfde kant op te laten wijzen. Er zijn geen ‘essentiële kenmerken’ van homoseksualiteit ofzoiets. Je zou kunnen zeggen dat het stuk stereotypes nuanceert.”

Kevin: “Het gaat over het kennen van je eigen geschiedenis en waar je rechten vandaan komen. Mijn personage zit buiten de groep waar hij paradoxaal genoeg voorzitter van wordt nog in de kast. Het dilemma van hoe je met je seksualiteit omgaat is er nog steeds.”

Job: “Het is ongelooflijk hoe weinig aandacht er wordt besteed aan aids, terwijl er zo ontzettend veel mensen aan dood zijn gegaan en nog steeds doodgaan.”

Waarom zouden onze lezers, die die periode niet of niet bewust hebben meegemaakt, naar The Normal Heart moeten komen?
Job: “Ik vind het in zekere zin een plicht voor homo’s en hun familie en vrienden om te komen kijken, omdat je zoveel leert over de worsteling en de identiteitsproblemen die een andere geaardheid met zich meebrengen. Ik hoop dat het toneelstuk ook buiten de Randstad een grote impact heeft.”

Frederik: “Het is een echt ambachtelijk toneelstuk vol met dramatische thema’s. Alleen al bij het doorlezen van het script stonden bij ons de tranen in de ogen. Het stuk ontstijgt seksuele voorkeur, doordat het over zoveel meer gaat.”

Kevin: “Voor zelfacceptatie en het kennen van je eigen geschiedenis mét homoseksuele rolmodellen. Het ontbrak mij zelf aan een referentiekader toen ik opgroeide.”

Lees het hele interview met Job, Frederik en Kevin in de laatste Expreszo! 

Tekst: Marieke de Koning en Wouter van Dijke

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!