Thuis in gayvriendelijk Göteborg

Expreszo / Arthur van der Werf

Interview

Marieke
15 November 2015

– onderdeel van de ontdekkingsserie

De pont die vanaf Frederikshavn, Denemarken is vertrokken vaart gestaag op vele lichtjes af. Grote kranen, vlammen uit lange pijpen, tankers die enorm zijn, maar naast onze pont verschrompelen tot speelgoedbootjes: we komen rond middernacht aan in Göteborg, Zweden. Het waait een kleine windkracht acht en de zee van het Kattegat heeft onze magen flink op de proef gesteld als we de monding van de Göta Älv invaren. Twee lichtgevende bogen die samen een sierlijke M vormen zijn in de verte zichtbaar. Het is een brug van bijna een kilometer lang en 45 meter hoog. We zullen toch niet met de bijna veertig meter hoge pont…? Jazeker, maar de auto’s die over de brug rijden trekken zich weinig aan van het gevaarte dat onder hen doorvaart. 

Vanaf de bootterminal gaat tram 11 linea recta naar onze slaapplek: At Home Bed and Breakfast. Peter Hellgren, de eigenaar van deze homovriendelijke B&B, is nog wakker en laat ons de kamer zien met de zeer welkome, zachte bedden. De volgende ochtend na een heerlijk klaargemaakt ontbijt staat hij ons te woord in zachtaardig Engels met een Zweeds accent.

Van ‘sell-tell’ naar B&B
“In 2012 kocht ik dit huis om een bed and breakfast te beginnen. Ik had daarvoor twintig jaar in de mobiele telefonie gewerkt samen met mijn partner, maar zowel de liefde als het werk was eindig. Ik had een klik met het huis – ik zag het op een foto – maar het was me eigenlijk te duur. Toch ging ik kijken en toen ik aankwam zag ik het helemaal voor me; in mijn hoofd was ik de kamers al in aan het richten.

Ik was de enige bieder. Tussen het zien van de foto, het kopen van het huis en het verkopen van mijn oude huis zaten maar twee weken! Mijn wens om een B&B te beginnen bestond echter al veel langer, ik werd geïnspireerd door mijn eigen vakanties. Ik wilde dat het een gayvriendelijke B&B zou worden, zodat gasten weten dat ze overal naar kunnen vragen.

B&B zweden

Expreszo / Arthur van der Werf

De B&B run ik in mijn eentje, alles doe ik zelf. Ik maak ontbijt voor de gasten op de tijden die zij aangeven, dus soms maak ik wel drie keer op een ochtend het ontbijt klaar: om zes uur, acht uur en tien uur. Ik wil er voor de gasten zijn, dus dat hoort erbij.

De naam At Home heb ik gekozen, omdat ik wil dat gasten zich hier thuis voelen. Daar hoort automatisch bij dat élke gast hier welkom is, vandaar het gayvriendelijke karakter. In hotels of andere guest houses wordt niet altijd rekening gehouden met andersgeaarden of relatievormen die afwijken van de norm. Dan moet je soms drie keer uitleggen dat je écht een tweepersoonsbed wilt, en niet twee éénpersoonsbedden.

Wat het betekent dat gasten zich thuis voelen is dat de sfeer persoonlijker is dan in een hotel: eens was er bijvoorbeeld een oudere Brit die alleen aan een tafeltje zat en een jongere Italiaan ging bij hem zitten om te praten. Er bestaat hier de mogelijkheid dat je anderen ontmoet.”

Let op de mooie jongens!
“‘Wat is een Bed and Breakfast?’ vragen de meeste Zweden. Ze kennen het concept niet goed, dus ze komen hier weinig. Mijn klandizie bestaat wel uit veel Nederlandse en Britse mensen. Sommige gasten die in hun ‘echte leven’ een masker dragen komen hier om zich niet meer te hoeven verstoppen.

‘Gayvriendelijk betekent in die zin hetzelfde als onbevooroordeeld, niet beoordelend’

Desalniettemin is niet elke gast homo. Ook heteroseksuele koppels komen en zij komen ook terug. Sommige heterokoppels lopen namelijk tegen dezelfde problemen aan als homoseksuele koppels. Denk maar aan een stel met een groot leeftijdsverschil onderling, ook zij worden hier niet raar aangekeken. In die zin betekent gayvriendelijk hetzelfde als onbevooroordeeld, niet beoordelend.

Er komen niet zo veel lesbiennes. Vrouwen zijn hier sowieso minder ‘in beeld’ dan mannelijke gays. Ze zijn minder ‘out en proud’ en hebben hun eigen, kleinere plekken. Homo-emancipatie is meer op mannen gefocust in Zweden; al zijn de zaken op het gebied van huwelijk en adoptie voor iedereen prima geregeld.

Mijn gasten zijn van alle leeftijden. Ik heb éénpersoons- en tweepersoonskamers, maar ook een éénpersoonsbed is queen size, zodat je iemand mee naar ‘huis’ kunt nemen. Als je ‘geluk hebt’, betaal je de volgende dag voor een tweepersoonskamer!

Er lopen in de zomer mooie jongens van het leger rond in deze buurt, omdat hun legerbasis hier vlakbij zit in de zomer. Soms verblijven zij hier, als ze bijvoorbeeld medische tests moeten ondergaan en een privékamer willen in plaats van een legerslaapzaal. Met hun komst zijn sommige andere gasten erg blij.”

Wat betekent homovriendelijk?

_MG_2719

Expreszo / Arthur van der Werf

“Soms boeken mensen via Booking.com en zien op mijn eigen website ineens dat de B&B homovriendelijk is. Soms vragen ze dan wat dat betekent en dan leg ik uit dat het voornamelijk om een open houding gaat.

Ik probeer de regenboogvlag in foto’s van mijn B&B te verstoppen, zodat het een beetje duidelijk wordt. De bloemen in de bloembakken aan het balkon vormen bijvoorbeeld samen een regenboog en de kussens op de bank hebben een regenboogprint.

Gayvriendelijk betekent dat ik ervoor open sta om vragen te beantwoorden die specifiek over dat thema gaan. Ik ken de hele scene hier in Göteburg na er 25 jaar te hebben gewoond. Er is een grote gayclub – Greta’s – voor jonge mensen; B-bar is gemengd, hetero’s en homo’s door elkaar, maar er hangt wel een regenboogvlag buiten. Er zijn cruising areas bij het naaktstrand, dat vlakbij mijn B&B ligt. Het huis ligt hier mooi tussen de heuvels en het is dichtbij het archipel (eilandengroep, red.) waar je mooie uitstapjes kunt maken.

Er is verder niets dat mijn B&B anders maakt dan niet-gayvriendelijke B&B’s; het belangrijkste dat gayvriendelijk betekent is dat gasten hier niet beoordeeld worden. Voor de toekomst heb ik wel meer op het thema gerichte plannen, bijvoorbeeld om gayweekenden te organiseren. Dat lijkt me fantastisch!”

Peter maakt zich klaar voor de foto en doet ons later vriendelijk uitgeleide. We zullen met plezier terugdenken aan zijn B&B, met onze schoenen op de mat naast de deur, het lieveheersbeestje op de WC-rolhouder en de sauna- en doucheruimte, die naast zachte handdoeken ook voorzien is van een bakje condooms. Je weet maar nooit.

 

Wil je meer van de ontdekkingsserie? Lees dan ook de eerdere delen en reis met ons mee:
1. Aankondiging: reis mee met Expreszo 
2. Zo! Het coming out verhaal van de Amerikaanse Mel

 

 

Door Marieke

Kijkt graag hoe stabiel hokjes staan door er kleine duwtjes tegenaan te geven. Misschien vallen ze een keer om.

Meer van Marieke »
  • Arthur van der WerfFotografie