To ‘Love, Simon’ or not to love Simon?

De film is al maanden uit in de VS, maar in Nederland is het ondertussen ook eindelijk zo ver: Love, Simon draait in de bios. Vooral op Tumblr werd de film enorm gehypet, wat ongetwijfeld bijgedragen heeft aan het grote box-office succes in de VS. Wel bijzonder is dat juist op Tumblr de meeste negatieve, teleurgestelde of zelfs boze reacties op de film te lezen zijn. Daarom ging ik voor Expreszo op zoek naar de meest genoemde redenen waarom je de film NIET zou moeten kijken volgens Tumblr en waarom je de film juist WEL een kans moet geven volgens ondergetekende (een zeer betrouwbare, ingelezen en totaal objectieve fan van de film).

DISCLAIMER: En oh ja, ik zal ontzettend mijn best doen om het spoilerniveau zo laag mogelijk te houden. Wil je écht, écht helemaal neutraal de bioscoopzaal inlopen? Klik dan dit artikel weg, ga als de wiederweerga naar de film en lees dit daarna. En vergeet niet jouw eigen mening over Love, Simon op onze Facebook of Instagram te geven, vinden we leuk!

De genoemde redenen om niet naar Love, Simon te gaan

1. “Alweer een film over een witte homo”

Representativiteit in mainstream films is heel belangrijk. Daarom was de LGBTQIA+ community zo blij dat er een film werd gemaakt over het leven van een alledaagse high-school homoseksuele jongen. Diezelfde representativiteit heeft de film ook de nek gekost volgens sommige Tumblr-gebruikers. Zij zeggen dat Love, Simon de zoveelste film is met een witte homo in de hoofdrol en geven geïnternaliseerd racisme als reden waarom films als Call Me By Your Name, Alex Strangelove (net verschenen op Netflix) en dus ook Love, Simon veel populairder zijn dan bijvoorbeeld Moonlight, een film met een donkere jongen in de hoofdrol. Nu ben ik het eens met het idee dat al die films evenveel gehypet zouden moeten worden, omdat ze allemaal én goede films zijn, én bijdragen aan de representativiteit van LGBTQIA+ mensen in mainstream media. Ik ben het niet eens met het feit dat Love, Simon daarom geboycot zou moeten worden. Ik vind de film juist ontzettend divers, veel diverser dan mainstream films die vergelijkbaar zijn met Love, Simon. Laten we een van de bekendste young-adult filmreeks nemen, Harry Potter. Die film is zo divers als een bijeenkomst van de PVV. Love, Simon is wat dat betreft een heerlijke vooruitgang. Zo bestaat de vriendengroep van Simon voor de helft uit etnisch diverse rollen en zijn er andere ondersteunende rollen ook divers gecast. En wie weet is ‘Blue’, de anonieme jongen op wie Simon verliefd wordt ook wel iemand met een donkere huidskleur. Daar moet je zelf maar achterkomen!

‘Harry Potter is zo divers als een bijeenkomst van de PVV’

 

Reden 2. “De vrienden van Simon zijn assholes als hij uit de kast komt”

True, de reactie van de drie vrienden van Simon wanneer hij uit de kast komt is, op zijn minst gezegd, niet echt aardig. Volgens Tumblr zou dit ervoor kunnen zorgen dat jonge kijkers die nog in de kast zitten, onnodig bang worden gemaakt voor hun eigen coming-out. Nog erger is dat de vrienden in een film echt totaal geen goede reden hebben om Simon zo te laten vallen en dat kijkers, volgens Tumblr vooral heteroseksuele kijkers, daarmee hun eigen gedrag goed zouden kunnen gaan praten. Ontzettend irritant dus, en de Tumblr-criticasters hebben dan ook zeker een punt. Maar om de film hier nou om te boycotten, nee. Ook in de echte wereld heeft niet iedereen altijd de perfecte reactie op de coming-out van een vriend, hoe oneerlijk dat ook moge zijn.

‘We moeten misschien ophouden met denken dat personages in films altijd perfect moeten zijn’

Reden 3. “Ze hebben van Simon een karikatuur van een onzekere homo-jongen gemaakt”

Hier ben ik het totaal niet mee eens. Simon is jong, weet nog maar een paar jaar dat hij homo is en kent geen enkele andere homo-jongen met wie hij zich kan identificeren. Kortom, Simon is aan het opgroeien. Dat hij dansen in gekleurde T-shirts op de muziek van Whitney Houston ’te gay’ vindt, komt niet omdat hij anderen afkeurt die dit wel doen. Hij weet gewoon nog niet hoe geweldig het is om in gekleurde T-shirts te dansen op Whitney Houston, maar daar komt hij vast wel achter. Laten we eerlijk zijn, niet iedereen van ons komt dansend ter wereld met op de achtergrond ‘I want to dance with somebody’.

We moeten misschien ophouden met denken dat personages in films altijd perfect moeten zijn. Dat ze problematisch gedrag laten zien hoort bij de ontwikkeling van hun karakter. Wanneer Simon weet dat Blue, de jongen met wie hij anonieme gesprekken heeft via de mail, Jon Snow (van Game of Thrones) leuk vindt, gaat hij op zoek naar schoolgenoten die van Game of Thrones houden. Dat deze personen allemaal nerds zijn vindt hij helemaal niks. Problematisch gedrag, zeker, maar zulke dingen gebeuren, log maar in op Grindr. Daar kun je allemaal ‘voorkeuren’ vinden die stiekem racistisch/seksistisch/buitengewoon beledigend zijn (bijvoorbeeld ‘no blacks’ ‘no femmes’ etc). Om Simon af te schilderen als ‘de perfecte jongen’, die niets fout doet en die totaal geen vooroordelen heeft over wie of wat dan ook zou ongelofelijk onrealistisch zijn.

‘Als we deze film boycotten dan durf ik te wedden dat het nog heel lang duurt voordat we weer zo’n film krijgen’

 

Er zullen nog veel meer redenen zijn om Love, Simon niet leuk te vinden en die zullen ook allemaal niet uit de lucht gegrepen zijn. Het is goed om kritisch te zijn op een film en de makers aan te spreken. Zo zorgen we ervoor dat films in de toekomst nog beter worden. Maar laten we niet vergeten dat Love, Simon de eerste film over een homoseksuele jongen is die écht toegankelijk is voor een enorme groep mensen. Als we deze film boycotten dan durf ik te wedden dat het nog heel lang duurt voordat we weer zo’n film krijgen. Dus koester ‘m, ondanks al zijn tekortkomingen. Ga naar de bioscoop, koop die dvd, lees het boek en wees kritisch! Met kijkcijfers en winst kunnen we laten zien dat er vraag is naar dit soort films, zodat ook toekomstige projecten genoeg geld kunnen genereren.

En wat vind jij? Vind jij Love, Simon zo problematisch dat je de film niet gaat zien, of vind je Love, Simon helemaal leuk en wil je het liefst vier keer naar de bios? Laat het vooral weten, bijvoorbeeld op onze Facebook of Instagram!

Over de auteur(s)

Melissa

Melissa

Schrijf mee

Wil jij helpen met het creëren van leuke content voor en door LHBT+? Bekijk hieronder onze vacatures.

Voorbinddiscours

Gastredacteur Laurie schrijft over het imago van de voorbinddildo nu en hoe dat door de eeuwen heen is veranderd.