Toiletgebruik transgenders onder vuur

Gedwongen naar toilet van geboortegeslacht

Nieuws

Redactie
29 April 2016, 14:29

Transgenders die naar het toilet van hun gewenste geslacht gaan, hangt een boete van 500 dollar of een celstraf van zes maanden boven het hoofd. Tenminste, dat is het geval in Oxford, Alabama. Het gemeentebestuur stelde een wet op die mensen dwingt naar het toilet van hun biologische geslacht te gaan.

Eerder al werd een soortgelijke wet ingevoerd in North Carolina. Daarmee was North Carolina afgelopen maand de eerste, al zijn er in meerdere Amerikaanse staten anti-LHBT-wetten van kracht. In Alabama werd de wet ingevoerd nadat verkoopgigant Target liet weten dat zij transgenders welkom heet naar het toilet of pashokje te gaan dat bij hun gewenste geslacht hoort.

In Oxford kon deze uiting van respect naar alle individuen onder de LHBT-paraplu niet op applaus rekenen. Verschillende bewoners van Oxford stapten naar het gemeentebestuur om hun zorgen te uiten. Er werd gehoor gegeven aan de klachten: de raad stelde een wet aan die iedereen verplicht naar het toilet te gaan dat hoort bij hun geboortegeslacht.

13086909_10153063771317395_7897717864342725041_o

Facebook/Meg Bitton

De wet spreekt niet expliciet over transgenders, maar alles wijst erop dat het wel vooral over transgenders gaat. Zo staat er in dat mensen die openbare toiletten bezoeken, redelijkerwijs niet verwachten blootgesteld te worden aan mensen van het tegengestelde geslacht. Hiermee wordt het bestaan van transgendergevoelens van tafel geveegd.

Wereldwijd zorgt de wet voor veel commotie. Zo deelde fotografe Meg Bitton een foto van Corey Maison, een jong meisje die transgender is. Ze schrijft op haar pagina: “Als dit jouw dochter was, zou je er dan een goed gevoel bij hebben om haar naar het herentoilet te sturen? Nee, ik ook niet. Wees eerlijk. Wees vriendelijk. Wees meelevend. Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.’’

Human Rights Campaign (HRC), die zich inzet voor LHBT-rechten, reageerde geschokt op de wet. Zij vragen zich onder andere af hoe die wet in de praktijk tot uitvoering gebracht wordt. De HRC manager van Alabama zegt dat de wet invloed heeft op meer mensen je je realiseert. “Transgenders maken deel uit van onze maatschappij. Ze zijn onze buren, onze collega’s en onze mede-kerkgangers. Iedereen uit Alabama heeft het recht om zijn leven in te richten zoals hij dat zelf wilt, zonder te hoeven leven met de angst van discriminatie en vooroordelen.’’

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!