‘Transpals’ helpen transgenders door heel Europa

Fotoreportage: presentatie roadtrip Dylan en François

Femke van Hettema

Reizen

Nanoah
1 March 2018, 17:24

Een plan dat vorig jaar begon als een grapje is nu bijna werkelijkheid. Dylan van der Griend en François Caous (21) gaan een bijzondere roadtrip maken. Vanaf 6 maart zullen ze met zijn tweeën, als de Transpals, door Europa reizen om transgenders te helpen aan hulpmiddelen zoals binders en corrigerend ondergoed. 17 februari hebben zij hun project gepresenteerd in het Manor Hotel in Amsterdam. En natuurlijk was Expreszo daarbij!

Dylan spreekt de toegestroomde vrienden, familie en pers toe met naast hem François FEMKE VAN HETTEMA

FEMKE VAN HETTEMA

Dylan en François zijn zelf ook transjongens en weten dus als geen ander hoe onmisbaar de juiste hulpmiddelen kunnen zijn. ,,Ik was persoonlijk niet zonder binder (een hulpstuk om borsten plat te drukken, red.) de deur uit gegaan”, laat François dan ook weten. Hun reis door Europa zullen ze vastleggen op hun Youtube-kanaal, waar je vanaf 26 maart drie keer per week een video kunt verwachten. In elk land waar ze doorheen reizen zullen ze ongeveer twee dagen zijn.

FEMKE VAN HETTEMA

Door middel van donaties door hun vrienden, familie, collega’s, bedrijven en de donaties op hun GoFundMe-pagina, hebben ze genoeg geld verzameld om de reis te verwerkelijken. ,,We hebben al over de honderd aanmeldingen verspreid over heel Europa en de meeste vraag is zeker naar binders”, zeggen de jongens aan een tafel in het oost-Amsterdamse hotel waar zij hun project presenteren. Ze hebben zin in de reis maar vinden het toch wel een beetje spannend: ,,Als er nu een probleem is of iets niet goed gaat, moeten we dat zelf oplossen.”

FEMKE VAN HETTEMA

De vrienden doen hun project in samenwerking met TransAmsterdam en Danae, die de hulpmiddelen (zoals binders) heeft gesponsord. De Transpals zijn te volgen op YoutubeFacebook en Instagram.

FEMKE VAN HETTEMA

 

De redactie van Expreszo wenst de Transpals een goede en plezierige reis!

 

Femke van Hettema

 

Femke van Hettema

Femke van Hettema

Door Nanoah

Nanoah is vooral Nanoah. Zichzelf. Of haarzelf. Speelt ook graag met gender en de daarbij behorende voornaamwoorden. Ze identificeert zichzelf als non-binair maar hij neemt zulke hokjes niet erg serieus. Studeren doet hen ook niet want dat vindt ze stom.

Meer van Nanoah »