Trijntje maakt zich klaar voor het Songfestival

“Ik ga gewoon genieten, we zien het wel!”

© Carin Verbruggen

Cultuur

Roel Janssen
3 April 2015, 19:44

Met een sterrenteam gaat Trijntje Oosterhuis de strijd aan met concurrenten uit heel Europa tijdens het Eurovisie Songfestival 2015. Een vrouw met een baard of een syndroom van Down-rockband uit Finland? Iedereen moet volgens Trijntje vooral zichzelf zijn. “Als je ziet wie het Songfestival wint, zijn dat vaak de acts die heel dicht bij zichzelf staan. Dat vind ik mooi.”

Trijntje ziet eruit om door een ringetje te halen. Klaar voor het Songfestival. We spraken de Walk Along-zangeres in Hilversum om eens te peilen hoe het Songfestivalavontuur ervoor staat. “Langzaam borrelt het op”, vertelt ze, “Ik ben iedere dag klaar om het Songfestivalnummer te zingen. Dat doe ik ook al bij theateroptredens, het nummer zit in mijn systeem.” Het is wat vroeg om nu al het podium op te springen. Daar moet immers ook nog het een en ander voor gebeuren. “Er gaat een regisseur mee, die heeft een super groot aandeel in de act, met veel ideeën.”

Geen lampjesjurk voor Trijntje, misschien wel Hans Klok laten invliegen? “Dat gaan we natuurlijk niet doen. Het wordt geen hysterisch spektakel.” Hans Pannecoucke is bezig met de regie van de act van Trijntje tijdens het Songfestival. Pannecoucke had vorig jaar een groot aandeel in de hoge notering van The Common Linnets tijdens het Songfestival1. “De regisseur die dit er zo mooi mogelijk in beeld laat uitkomen is een super inspirerende gast. Hij komt iedere keer met ideeën waarvan ik denk ‘echt? Denk je dat dat kan?’”

Toch belooft het geen ‘saaie’ show te worden. “Ik ben gewoon een zangeres. Ik ben geen Madonna die opeens iets heel geks gaat doen.” Ze gaat wel out-of-the-box denken tijdens het Songfestival. “Ik sta open voor dingen, we gaan experimenteren en kijken wat er mogelijk is.”

Topteam
Pannecoucke is niet de enige ervaringsdeskundige die Trijntje helpt naar een mogelijke finaleplek. Anouk heeft de single van Trijntje geschreven. Met het nummer Birds haalde zij twee jaar geleden nog de finale van het festival. Nu helpt Anouk ook mee aan het album dat vlak voor het Songfestival uitkomt. “Ik heb net alles afgemaakt, nu wordt het gemixt. Het was even hard werken om alles op tijd af te krijgen maar het is echt te gek!”

De Songfestivalsingle kwam als eerste single van alle kandidaten uit. Is dat wel zo slim? “Het was helemaal niet de planning”, vertelt Trijntje. “Er werd positief gereageerd en mensen vonden het leuk. Daardoor had ik ook lekker veel tijd om over dingen na te denken. Nu gaan we gewoon alsnog aan de slag met de single. Er staan leuke dingen op schema.”

Een van die leuke dingen is de release van alweer haar tiende soloalbum. Perfecte timing natuurlijk om die vlak voor het Songfestival uit te brengen. Het Songfestivalavontuur ziet ze dan ook als de aftrap van een nieuwe periode. “Anouk heeft zich helemaal in de gekte gewerkt samen met mij en de producers, ik verheug me er erg op om weer live op tour te gaan.”

© Carin Verbruggen

Drie keer op een rij?
Het is nog maar de vraag of ze de finale gaat halen. Eerst moet Trijntje door de voorrondes van het Songfestival komen op 19 mei. Bij de bookmakers2 staat ze er niet zo best voor. Toch is ze niet bang dat het mislukt. “Ik heb het gevoel dat als wij het allemaal heel goed doen. Als we een perfecte performance hebben neergezet die er geweldig uitziet, dan is het voor mij al geslaagd, of je de finale nou haalt of niet. Ik vind het al fantastisch dat ik mee mag doen. Het is nu mijn taak om het zo goed mogelijk te doen.”

Winnen is voor Trijntje niet het belangrijkste. “Je hebt ook niet het recht op het winnen van zo’n wedstrijd. Het is voor iedereen. En wie er op dat moment door de meeste mensen opgepikt wordt, die heeft dan het geluk aan zijn zijde. Ik ga gewoon genieten en we zien het wel, je kan er toch geen invloed op hebben.”

Conchita 

Vorig jaar won Conchita Wurst, de vrouw met de baard, het Songfestival. Trijntje is vol lof over de zanger. “Het klopte. Voor hem was het een soort bevrijding: ik ben een man, maar ben ook een vrouw. Ik sta gewoon voor wie ik ben. Het was zo eerlijk, dat moet je doen, die volgorde.” Een baard laten groeien gaat wat ver, maar door Conchita weet ze wel dat ‘echtheid’ wint. “Als je ziet wie het Songfestival wint, dat zijn vaak de acts deel heel dicht bij zichzelf staan en dat hebben uitgebuit.” Met een brok in haar keel zat Trijntje te kijken toen Conchita vorig jaar op het podium stond. “Het was gewoon een bevrijding. Hij kon zijn wie hij was en dat was erg ontroerend om te zien.”

De concurrentie heeft Trijntje nog niet allemaal bekeken. Daar gaat ze zich ook niet teveel door laten beïnvloeden. Finland viel wel op. “Dat is opvallend natuurlijk.” Het land stuurt de Finse rockband Pertti Kurikan Nimipäivät. Alle bandleden hebben het syndroom van Down of autisme. “Ik denk dat ze het doen om een shockeffect te hebben. Al heeft het ook een bepaalde authenticiteit, die mensen doen het zelf.” Ze hoopt dat de bandleden er zelf helemaal achter staan. “Mensen met het downsyndroom hebben een beperking, maar zijn vaak ook heel vrolijk met muziek. Als die mensen doen wat ze leuk vinden, dan straalt het dat uit en heeft het eerlijke waarden.”

Na een kleine navraag blijkt dat haar favoriete Songfestivalnummers toch echt die van Johnny Logan zijn. “Zijn liedjes zijn echt super mooi, ik vond ze prachtig.” Een andere artiest is haar ook altijd bijgebleven. “Toen ik net begon met zingen won Sandra Kim het festival. Ik was er echt van onder de indruk: ze was zo jong! Dat heeft mij nooit meer losgelaten.”

Of Trijntje de geschiedenisboeken zal ingaan als de nieuwe Johnny Logan, of dat ze de finale niet haalt, dat weten we natuurlijk niet. Wat wel een feit is, is dat ze een topteam om zich heen heeft verzameld en een geweldige zangeres is. Wij gaan duimen!

  1. The Common Linnets behaalde tijdens het Songfestival in 2014 een prachtige twee notering in de finale. De Oostenrijkse Conchita Wurst ging er toen met de winst vandoor. Daarom wordt het Songfestival dit jaar in Wenen, Oostenrijk gehouden.
  2. Bookmakers voorspellen de winst van het Songfestival. Op dit moment staat ze op een 26e plaats. Kleine kanttekening: in 2013 en 2014 voorspelden ze het ook fout.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »