UPDATE: Negatief oordeel College voor de Rechten van de Mens

Nieuws

Wesley Kokken
30 January 2015, 14:41

Gisteren heeft het College voor de Rechten van de Mens een besluit genomen in de zaak tegen het VUmc en de Geertgenkliniek. Dit ging over de IVF-behandeling in combinatie met Hoog Technologisch Draagmoederschap voor een stel van twee mannen. Eise en Michel hebben een klacht ingediend, omdat zij vonden dat hier onderscheid werd gemaakt op grond van homoseksuele gerichtheid. Discriminatie dus.

Kort samengevat wilde de twee mannen een kind door gebruik te maken van een eiceldonor, een andere draagmoeder en zelf als zaaddonor deel te nemen. Deze constructie bestaat en wordt dagelijks uitgevoerd als de zogeheten IVF-behandeling. De wens van deze twee mannen, om via IVF-behandeling een kind te krijgen, werd echter afgehouden door de vruchtbaarheids-klinieken die deze behandeling aanbieden. Zij wenden zich tot een richtlijn uit 1998. Hierin staat dat de eicel en het zaad afkomstig zouden moeten zijn van de beide wensouders. De behandeling moet dus van medische aard zijn. Echter kunnen artsen gemotiveerd van deze richtlijn afwijken. De Geertgenkliniek biedt deze behandeling namelijk voor lesbische paren aan, aangezien hier sprake is van interrelationele eiceldonatie. De ene vrouw krijgt dus de IVF-behandeling, waarbij het embryo tot stand is gekomen met de eicel van haar vrouwelijke partner.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft over de aanklacht een negatief besluit genomen. Negatief voor in eerste instante Michel en Eise, maar ook voor alle homoseksuele paren en de stap naar gelijkheid. Het College oordeelde dat het VUmc en de Geertgenkliniek juist hebben gehandeld, omdat hier geen sprake is van een medische noodzaak. Zoals genoemd wordt in de richtlijn uit 1998. Zij stellen dat een behandeling, bij een paar van twee mannen, een begeleiding nodig is van de draagmoeder die verder gaat dan de begeleiding die nodig is bij interrationele eiceldonatie.

Voor een complete uitleg over het traject die Michel en Eise hebben doorlopen of het volledige oordeel van het College voor de Rechten van de Mens, kunt u hieronder de links vinden naar de column van de voorzitter van Expreszo, de blog van Michel en Eise en een link naar de website van het College voor de Rechten van de Mens.

Door Wesley Kokken

Wesley is voorzitter van Expreszo en behartigt de belangen van alle LHBTI-jongeren in Nederland (en van zichzelf natuurlijk). Hij heeft Hospitality & Evenementen Management gestudeerd en is nu zzp'er.

Meer van Wesley »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!