Vacature: nieuwe bestuursleden gezocht!

Vereniging

Wesley Kokken
8 May 2015, 15:56

Expreszo
Sinds 1988 is het een begrip in de LHBT-wereld: Expreszo. Dé website, dé online community en dé belangenbehartiger voor LHBT-jongeren in Nederland. Lifestyle, het uit de kast komen, op een ludieke manier aantonen dat iedereen anders is en dat homoseksueel zijn heel gewoon is, dat is waar Expreszo voor staat. Het platform wordt volledig door vrijwilligers gerund en staat met beide benen in de LHBT-jongerenwereld.

Doel
De Vereniging Expreszo heeft ten doel het bevorderen van de sociale acceptatie en integratie van jonge lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT) in de leeftijdscategorie achttien tot en met vijfentwintig jaar. Verder bevordert de vereniging de persoonlijke emancipatie van jongeren door het stimuleren van de bewustwording omtrent de eigen (seksuele en gender-) identiteit en de maatschappelijke situatie in algemene zin. De vereniging streeft ernaar de maatschappelijke belangen van de hiervoor bedoelde doelgroepen zo goed mogelijk te behartigen.

Expreszo zoekt per 1 augustus een nieuwe voorzitter, penningmeester en secretaris.

Doel van de functie
De Vereniging Expreszo heeft afgelopen jaar (2014) een aantal grote ontwikkelingen ondergaan. Zo is Stichting Hoezo/Expreszo opgeheven en is het blad Expreszo als online medium verder gegaan.

Voorzitter
Als voorzitter ben je verantwoordelijk voor het gehele proces, externe vertegenwoordiging en belangenbehartiging. Je leidt vergaderingen, organiseert evenementen en beheert de samenwerking met andere organisaties. Het belangrijkste is dat je het overzicht houdt over de gang van zaken in de hele vereniging.

Penningmeester
Vind jij het leuk om met cijfers te werken? Als penningmeester ben je verantwoordelijk voor de kosten en baten binnen de vereniging. Je moet bijvoorbeeld bedragen goedkeuren, de begroting maken en een financiële verslaglegging maken. Ook ben je verantwoordelijk voor de acquisitie van advertenties, donateurs en fondsen.

Secretaris
Als secretaris ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de communicatie met de vrijwilligers en het COC. Je bent het aanspreekpunt voor de lokale Expreszo’s en helpt ze zonodig met het opzetten/promoten van activiteiten. Ook beheer je het contactformulier en ben je verantwoordelijk voor vrijwilligersactiviteiten en -acquisitie.

Dit is een indicatie en kan veranderen in overleg met je medebestuurs- of stafleden. Verder zijn er natuurlijk ook veel activiteiten waar het bestuur samen verantwoordelijk voor is, zoals evenementen, vergaderingen en het opstellen en uitvoeren van een beleidsplan. Ook wordt er verwacht dat het bestuur in zijn geheel contact onderhoudt met de staf en redactie; dit gebeurt door middel van regelmatige vergaderingen en het aanleveren van content voor op de site.

Wij bieden
Wij bieden een leerzame bestuurspositie bij een nationale organisatie, waarbij je een groot netwerk opbouwt, veel verschillende mensen en organisaties op persoonlijke en professionele wijze leert kennen en in samenwerking met andere jongeren nieuwe ervaringen op kunt doen in verschillende activiteiten.

Ben jij tussen de 16 en 26 jaar en herken je jezelf in de bovenstaande omschrijving? Stuur dan je CV en motivatie naar vacature@expreszo.nl voor maandag 1 juni 2015! Voor vragen kun je ook bij dat adres terecht of bel Wesley Kokken (voorzitter) op 06-48787139.


Projecten 

  • Belangenbehartiging

Expreszo, de vereniging voor LHBT-jongeren in Nederland, zet zich onvermoeibaar in voor de belangen van deze doelgroep. Dit neemt verschillende vormen aan: onder andere het organiseren van activiteiten, maar ook het bezoeken van bijeenkomsten en aanwezig zijn op evenementen. Daarnaast doet Expreszo meer: zo hebben we een meldpunt voor slechte voorlichting opgericht en beheert de redactie een actuele website met onder andere (nieuws)artikelen, columns, video’s, een forum en een dating pagina. Voor iedereen is er wel iets te vinden op de website, dit draagt bij aan het bereiken van een grote en diverse groep.

Expreszo is de belangenbehartiger voor jong LHBT Nederland. Dit doen we op nationaal en soms zelfs internationaal niveau. Maar voor Expreszo is lokale behartiging natuurlijk ook belangrijk, hier zitten namelijk onze leden. Het COC heeft hier hun onderdeel Jong&Out voor, wat veel jongeren onder de 18 jaar aantrekt. Het afgelopen jaar hebben we, samen met het COC, de Expreszo meetings opgezet. Deze lokale Expreszo’s vullen het gat op tussen Jong&Out en het COC. Er is een goede start gemaakt met de goedlopende Expreszo meetings in Maastricht en Friesland. De afgelopen maanden zijn hier de lokale afdelingen Eindhoven, Rotterdam en Arnhem bijgekomen.

Expreszo zet zich natuurlijk voortdurend in voor verschillende lobbypunten. Zo hebben we o.a. het afgelopen jaar LHBT-jongeren op de Nationale Agenda Suïcide Preventie gekregen.

  • Gay Pride

De botenparade van Gay Pride 2015 vindt plaats op zaterdag 1 augustus. Expreszo heeft als doel een overkoepelende vereniging te zijn en zal daarom aankomende Gay Pride de LHBT jongerenorganisaties uit Nederland verbinden met jonge LHBT-vluchtelingen van uit de hele wereld. Samen met verschillende organisaties gaan we de diverse culturen bij elkaar brengen, zodat iedereen zichzelf kan zijn, waar je ook vandaan komt. Liefde en respect voor elkaar is belangrijker dan je afkomst, je gender en seksuele voorkeur. Op onze boot kunnen alle jongeren zichzelf zijn!

  • Debatten

Op 9 december 2014 organiseerden wij het eerste debat, waar alle partijen de ruimte kregen om hun mening met de rest te delen, met als uitgangspunt respect voor elkaar. Naast Respect2Love, de gemeenschap van het COC voor biculturele LHBT’s, deelden LHBT’s uit o.a. Afghanistan, Turkije en Marokko hun verhaal met het publiek. Samen konden wij een eerste stap zetten om het taboe op homoseksualiteit in deze gemeenschap te doorbreken, met wederzijds respect voor elkaar.

 

 

Door Wesley Kokken

Wesley is voorzitter van Expreszo en behartigt de belangen van alle LHBTI-jongeren in Nederland (en van zichzelf natuurlijk). Hij heeft Hospitality & Evenementen Management gestudeerd en is nu zzp'er.

Meer van Wesley »