Reinder: Valentijn

Flickr/ECohen

Column

Reinder van Wier
14 February 2016, 13:00

Het is vandaag valentijnsdag. De dag van de liefde. Die ene dag in het jaar dat je jouw geheime liefde mag vertellen hoe jij je voelt. Het is nu heel makkelijk om te zeggen dat het allemaal maar commercieel gedoe is en het belachelijk is dat je er maar één dag per jaar voor je geliefde mag zijn. Maar de oorsprong van valentijnsdag is actueler dan je denkt.

Op een dag kwam een jong paar bij de bisschop Valentijn met het verzoek hen te trouwen. De vrouw had een Christelijke achtergrond en de man was een heidense soldaat. In die tijd was het controversievalentijnel om als Christen met een heiden te trouwen, het was zelfs bij wet verboden. Toch vond bisschop Valentijn dat liefde zwaarder woog dan de wet en trouwde hij het paar. Het nieuws verspreide zich als een lopend vuurtje. Al snel kwamen er andere paren naar de bisschop om zich te laten huwen. Dit ging een tijd goed, totdat iemand Valentijn aangaf en hij gearresteerd werd. Uiteindelijk werd Valentijn gemarteld en onthoofd.

Het is bijvoorbeeld nog maar 15 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk voltrokken is in Nederland. In veel landen is het niet eens mogelijk om te trouwens als koppel van hetzelfde geslacht. Sterker nog: in sommige landen is het zelfs strafbaar om homoseksueel te zijn. Ook in dit soort landen zijn mensen nodig die het verschil willen maken en een veilige haven willen bieden. Valentijn was zo’n iemand voor mensen die van elkaar hielden, maar door hun geloof en een stomme wet niet samen mochten zijn. Ik heb bewondering voor dat soort mensen en om die reden vier ik altijd valentijnsdag. Het heeft er verder niets mee te maken dat ik die dag jarig ben.

 

Door Reinder van Wier

Reinder is dertiger, DJ, schrijver en columnist en organisator van The Lick in Utrecht. Op Expreszo.nl kun je maandelijks lezen wat hem bezig houdt.

Meer van Reinder »