Vandaag is het Internationale Transgender Day of Visibility!

Nieuws

Peter
31 March 2016, 11:01

Het is vandaag Internationale ‘Transgender Day of Visibility’! Op deze dag wordt het bestaan van transgender personen gevierd en aandacht gevraagd voor de discriminatie waar transgenders nog steeds vaak mee te maken krijgen.

Er is nog een andere dag die in het teken staat van transgenders, namelijk Internationale Transgender Gedenkdag, waarbij transgenders die om het leven zijn gekomen door geweld worden herdacht. Maar deze dag is er alleen om de slachtoffers te herdenken en niet om te vieren dat transgenders bestaan. Dus besloot Rachel Crandall, een transgenderactivist uit de Amerikaanse staat Michigan, in 2009 de internationale ‘Transgender Day of Visiblity’ te starten.

Op deze dag wordt ook stilgestaan bij de discriminatie waar veel transgenders mee te maken krijgen. In de Europese Unie wordt genderidentiteit in maar zes lidstaten genoemd als mogelijke grond voor discriminatie. In veel andere landen kunnen transgenders alleen maar afwachten of discriminatie door de rechter wordt erkend.

Uit een onderzoek van Transgender Netwerk Nederland blijkt dat in Nederland alleen al in 2015 de helft van de transgenders te maken heeft gehad met geweld. Wereldwijd wordt er elke drie dagen een transgender persoon vermoord, enkel om het feit dat ze transgender zijn. Dit laat zien dat een dag zoals vandaag echt nog nodig is.

Door Peter

Peter is een echte twijfelaar en daarom studeert hij bestuurskunde. Hij wordt door velen gezien als eigenwijs, maar zelf heeft hij daar zijn twijfels over.

Meer van Peter »