Vooruitgang in hiv-bestrijding Nederland, maar kansen blijven liggen

Dus laat je snel testen!

Nieuws

Manju Reijmer
17 November 2017, 11:17

In 2016 waren er 820 mensen met een nieuwe hiv-infectie in Nederland, dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Stichting Hiv Monitoring vandaag. Een derde van de nieuwe diagnoses onder homomannen in Amsterdam betreft een recente infectie. Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa aids Nederland: “in Nederland pakken we niet alle kansen”.
Er zijn positieve ontwikkelingen omtrent hiv-bestrijding. Het totaal aantal diagnoses is verminderd ten opzichte van 2015. Zo blijkt uit de monitoring dat bijna alle mensen bij hiv wordt gevonden al binnen enkele weken een behandeling gestart wordt. Bij een snelle behandeling kan het virus succesvol onderdrukt worden. Als het virus niet te detecteren is, is het niet overdraagbaar.
Toch is er nog genoeg te doen. Naar schatting zijn er 2.600 mensen met hiv in Nederland die niet op de hoogte zijn van hun status. Een op de drie homomannen en meer dan de helft van heteroseksuele mannen en vrouwen start de hiv-behandeling laat en heeft al een verminderd afweersysteem of zelfs aids. “Hiv-infecties vroegtijdig vinden [is] essentieel om de epidemie te stoppen,” zegt van Deth in een persbericht vandaag. Zo’n 44% van alle mensen met hiv komt uit Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. In Amsterdam worden hiv-infecties vroeger gevonden dan in de rest van het land dankzij het H-TEAM project. Aidsfonds-Soa aids Nederland wil eenzelfde aanpak in andere gebieden van Nederland.

Het H-TEAM is daarom gestart met de campagne laatjesneltesten.nl, die mannen die seks hebben met mannen laat zien dat je met hiv uitstekend kunt leven, althans wanneer je hiervoor behandeld wordt.
Onlangs werd PrEP, de hiv-preventiepil, aanzienlijk in prijs verlaagd dankzij het aflopen van een patent en jarenlang activisme. Toch wordt de pil nog niet vergoed door zorgverzekeraars en daarmee is toegang voor iedereen beperkt. “Dat is onverantwoord,” zegt van Deth.

Door Manju Reijmer

Meer van Manju »