Vrijdag was Paars de kleur van de liefde

Expreszo/Ariela Slakhorst

Community

Ariela Slakhorst
12 December 2016, 14:40

Dit jaar vierden we voor de zesde keer Paarse Vrijdag, omdat de liefde van ons allemaal is. In totaal hebben er 894 scholen meegedaan en dat is een record. Dit zijn niet alleen scholen uit grote steden, maar ook kleinere steden zijn van de partij. Expreszo ging langs in Pijnacker en Zoetermeer, om het feest met de leerlingen mee te vieren.

img_1763

Expreszo/Ariela Slakhorst

De leerlingen van de GSA uit Zoetermeer zijn om kwart over één nog bezig met het ophangen van de laatste versieringen in de hal. Aan de kleur paars is geen gebrek in de wandelgangen van het Picasso Lyceum. Niet alleen leerlingen hebben flink uitgepakt, ook de docenten hebben hun best gedaan. Van paarse truien en sneakers tot aan petten en rokken. Niet te vergeten de felbegeerde polsbandjes. “Zelfs de rectoren die er vandaag niet bij konden zijn, zijn in het paars gekleed naar hun afspraak gegaan. Er hangt een foto van ze in de aula als bewijs”, vertelt leerlingenbegeleider en docent, Louis Soonius.

 

Het thema van dit jaar is Liefde is een feest voor iedereen en al is het paars op het Stanislascollege in Pijnacker subtieler, het doel is er niet minder om. Vorig jaar heeft de school voor het eerst meegedaan aan Paarse Vrijdag, een initiatief van docent Neeltje van Gastel. Met succes, want vervolgens is er een GSA opgericht. De vijftienjarige Rens Postthuma, lid van de GSA, geeft aan dat het qua acceptatie wel goed zit op school. “Natuurlijk zijn er soms flauwe opmerkingen, maar er is niemand die gepest wordt,” zegt Rens. Hij hoopt dat Paarse Vrijdag zijn medestudenten aanmoedigt om zichzelf te zijn. “Als de reacties van anderen op Paarse Vrijdag positief zijn, kan het een laatste push zijn voor iemand om uit de kast te komen.”

(Artikel gaat verder onder de foto’s.)

De GSA van het Picasso Lyceum in Zoetermeer heeft ruim een maand gewerkt aan de organisatie. Het is bijna één uur als uit de speakers in de aula het welbekende Y.M.C.A klinkt. Het lied wordt onderbroken door een oproep uit de intercom: “Om tien voor één gaan we de foto maken voor Paarse Vrijdag. Mis het niet.” De hal loopt langzaam vol, en de drie fotografen staan op de bovenste verdieping klaar om de foto te nemen. Elk jaar wordt een foto gemaakt van iedereen die Paarse Vrijdag steunt. De foto wordt vervolgens een jaar lang opgehangen in de school.

Steeds meer scholen vieren Paarse Vrijdag. Zes jaar geleden deden er nog maar 150 scholen mee. Dit jaar heeft het COC Nederland 1100 Paarse Vrijdagpakketten met daarin een half miljoen polsbandjes weggegeven. Jeremai van het Stanislascollege draagt de polsband speciaal voor zijn vriend. “Hij weet nog niet zo goed op wie hij valt.” Het maakt hem helemaal niet dat zijn vriend nog zoekende is naar zijn seksualiteit, en dat is waar Paarse Vrijdag daadwerkelijk om draait.

Door Ariela Slakhorst

Meer van Ariela »