We moeten het hebben over bottomshaming

Lifestyle

Rook
23 June 2017, 12:20

Waarschijnlijk heb je van het hele woord nog nooit gehoord. Maar je hebt Engels (gehad) op school dus ik denk dat je het al wel hebt vertaald. Helaas heb je daar geen ruk aan. Onderkantbeschamen is nogal een vreemd woord. Er komt wat extra informatie, maar eerst een waarschuwing: ik ga het hebben over seks. Anale seks. Denk je jakkie de bakkie? Stop dan nu met lezen!

Fijn dat je bent blijven hangen. Anale seks is namelijk fantastisch en ik raad het iedereen aan om het eens te proberen. Voor anale seks heeft u nodig: één anus en een vulling. Wees alsjeblieft niet zo’n malloot die denkt dat een wijnfles een goed idee is. Ik zou zelf zeggen probeer het met een piemel. Niks met piemels? Er zijn 1001 verschillende siliconen dingen die ook uitermate plezant zijn.

Bottomshaming 101

Leuk en aardig dit allemaal maar wat heeft bottomshaming met anale seks te maken? In homoland hebben wij net als in de echte wereld overal een naam voor. Een ‘top’ is een man die graag zijn slurf in een waterput stopt. Een ‘bottom’ is iemand die graag een waterput wil zijn. En nee, je bent niet het één of het ander. Seks is niet zwart/wit. Seks is vijftig tinten grijs.

Hebben we nog het woord ‘shaming’. In het oud-Nederlands zouden we het uitleggen met de uitdrukking ‘aan de schandpaal knopen’. Maar je kan het vertalen naar 1001 woorden: Pesten, ridiculiseren, belachelijk maken, uitschelden, verneuken en ga zo maar door. Lang verhaal kort: het is gewoon heel rot. En dat is precies waarom het moet stoppen.

Prettig dat je het met me eens bent, laten we op zoek gaan naar een dader. Dat is eigenlijk iedereen. En daarom dus ook jij. Au. Inderdaad, het doet pijn. Maar de waarheid is hard. ‘MAAR IK BEN GEEN HOMO!’. Sterkte met je leven. Maar iedereen = iedereen. Daarom een paar voorbeelden en een poepsjiek woord.

“Laten we op zoek gaan naar een dader. Dat is eigenlijk iedereen.”

Voor je woordenboek: ‘heteronormativiteit’. Onze maatschappij bestaat voornamelijk uit hetero’s. Stomme overheersers die alleen maar baby’s produceren waardoor jij gehoorbeschadiging op loopt. Maar ik ben ze heel dankbaar dat ze af en toe een hele knappe man maken. Justin Bieber heeft heel veel toegevoegde waarde namelijk! Het feit dat zij vooral heel zichtbaar zijn, betekent dat zij ook de maatschappelijke norm bepalen. De norm bepaal je zelf en wordt beïnvloed door anderen.

Free The Nipple

Onderliggend seksisme

Oorzaak van bottomshaming is dat wereldwijd vrouwen onderdrukt worden. Voorbeeld: een man mag op Instagram wel zonder shirt poseren en zijn tepels laten zien. Een vrouw die haar tepels laat zien wordt verwijderd. Raar toch? Een tepel is een tepel zou je zeggen. Maar een vrouw is schijnbaar niet gelijk aan de man. Een heteroseksuele man is een top. Een heteroseksuele vrouw een bottom.

De heersende heteronorm is dat een man die met meerdere vrouwen seks heeft gehad goed is. Een vrouw die meerdere mannen heeft gedaan is slecht. Die noemen we een “del”, een “hoer”, een “slet” of “ordinair”. Of we zeggen ‘dat hoef ik niet te weten’. Veel homo’s nemen deze normen en waarden over.

“Bottoms zijn er genoeg maar niemand durft het te zeggen.”

Beschaamde bottoms

Ik heb rondgevraagd en kwam een paar opmerkelijke verhalen tegen. Bottom 1 zei tegen mij: ‘Als ik met mensen over seks praat doe ik altijd alsof ik toch iets meer top, terwijl ik puntje bij paaltje alleen maar bottom wil zijn’. Bottom 2 vertelde: ‘Ik stond een keer in een volle gayclub toen een dragqueen aan de zaal aan alle bottoms in de zaal vroeg om de handen in de lucht te steken. Mijne was één van de drie?!’.

Er is helaas geen officieel bewijs hierover te vinden, maar ik schat dat de meerderheid van de homo’s ten minste af en toe bottomed. Bottoms zijn er dus genoeg, maar niemand durft het te zeggen. Dat komt doordat ze zich minderwaardig voelen of dat de reactie vreemd is. ‘Een man die zich in zijn kont laat nemen is geen echte man’. Dat soort onzin. Mocht je mij kunnen uitleggen wat een echte man is – hoor ik het graag trouwens. Dat je anale seks vreemd vindt, snap ik. Ik vind vagina’s vreemd. Kan er helemaal niks mee. Maar betekent vreemd dat het daardoor ‘slecht’ is? I don’t think so.

Lieve bottoms, ik was nergens zonder jullie. Schaam je nooit voor wie je bent. Het is niet of je meer of minder homo bent omdat je graag een piemel in je kont hebt. Ik schaam me ook niet om te zeggen dat ik hem er graag in steek. Lieve vrouwen, laat je vullen door net zoveel piemels als je wilt, waar je maar wilt. Lieve haters, bedankt voor de aandacht! Bedankt voor je mening. Als je er een negatieve mening over hebt, verzoek ik je er vooral je er niet zo mee bezighouden.

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!