Week vol hoogtepunten voor Laverne Cox

Nieuws

Hjalmar Kemperman
16 April 2015, 19:23

Bij Expreszo zijn we nogal fan van Laverne Cox. Dat zij nu in de befaamde ‘Top 100 Most Influential People’ van het Amerikaanse tijdschrift TIME staat, is voor ons dan ook geen verassing. Dit was niet het enige hoogtepunt voor Cox deze week: zij ging naakt op de foto voor het tijdschrift Allure.

“Als transgender kind zocht ik altijd naar mensen om mij heen die zoals ik waren, want ik dacht dat ik de enige was.” Zo vertelt de veertienjarige transgenderactivist Jazz Jennings in het artikel over Cox in de Top 100. “Het is lastig om je zo te voelen, maar de steun van mijn familie veranderde alles. Zij hielpen mij om van mijzelf te houden en omarmen wie ik ben.”

Maar Jazz realiseert dankzij Laverne Cox dat dit niet zo bij elke familie is. “Ze heeft zoveel fantastische dingen gedaan, niet alleen door te acteren in ‘Orange Is The New Black’, maar ook door zoveel van haarzelf te houden dat ze haar verhaal met de wereld wilt delen.” In het artikel wordt Cox geprijsd om haar inzet voor transgenders. Ze wordt gezien als een inspiratie voor veel (jonge) transgenders.

Elke jaar komt het Amerikaanse beauty-tijdschrift Allure met een naaktspecial. Hier moest Cox toch wel even twee keer over nadenken. “Eerst zei ik nee, toen dacht ik erover na en zei ik weer nee. Maar ik ben een zwarte transgender vrouw. Ik had het gevoel dat de foto’s heel erg indrukwekkend konden zijn voor deze gemeenschappen.” De foto’s liegen er niet om en Cox ziet er prachtig uit. “Ik wil vooral mijzelf blij maken. Als anderen dat leuk vinden, dan is dat fantastisch. Als ze het niet leuk vinden, dan ben ik tenminste nog blij.”

Beeld: Norman Jean Roy – Allure

Door Hjalmar Kemperman

Hjalmar is sinds oktober 2014 adjunct-hoofdredacteur van Expreszo. Studeert Journalistiek & Communicatie en woont sinds kort in een van de mooiste steden van Nederland. Hij schrijft alles op, omdat hij bang is wat te vergeten.

Meer van Hjalmar »