Weekblad biedt excuses aan voor interview met homostel

Sam Fish

Nieuws

Eline Jacobse
14 September 2015, 13:21

De hoofdredacteur van een lokaal krantje uit het streng gereformeerde Goerree-Overflakkee heeft zijn excuses aangeboden voor een interview met twee homoseksuele jongens. Het interview met de jongens van 20 en 18 jaar zorgde voor massale ophef en kritische reacties onder lezers van de krant.

De hoofdredacteur van Eilanden-Nieuws schrijft in zijn reactie: “We hebben de consequenties van deze keuze niet goed ingeschat, want hiermee is teveel een podium geboden aan een levensgevoel en -wijze waarin de meeste lezers van onze abonnee-editie zich herkennen en die ook niet strookt met de grondslag van Eilanden-Nieuws.”

Sam Fish, de schrijfster van het interview, laat aan Expreszo weten dat ze nooit aan zag komen dat het artikel voor zoveel ophef zou zorgen. “Ik schreef het in opdracht van de krant, die mij ook had gevraagd om iemand van ‘Gay op Overflakkee’ te interviewen. De krant heeft hier ook eerder dingen over geplaatst en dat werd altijd goed opgevangen”, legt ze uit. Dat er nu zo veel aandacht voor is, vindt ze niet negatief. “Dit is toch een manier om te laten zien dat we toch nog niet 100% homovriendelijk zijn. Het is iets normaals, maar blijkbaar is nog niet iedereen daar van op de hoogte en dat is jammer.”

In het artikel vertelt een van de jongens dat hij zijn coming-out erg lastig vond op het eiland waar hij woont. “Flakkee is al een hechte gemeenschap, maar een kerkgemeenschap is nog hechter. Gelukkig heb ik nooit negatief commentaar gehad op mijn coming-out. Mensen hadden het niet verwacht, maar ze zijn alleen maar positief.”

In reactie op alle ophef wordt zaterdag 19 september ‘Flakee-Pride georganiseerd. Als je niet naar het eiland zelf kunt komen, kan je op Facebook ook je support tonen door jezelf op aanwezig te zetten bij het evenement.

 

Door Eline Jacobse

Eline was van september 2015 tot maart 2017 hoofdredacteur van Expreszo. Overdag studeert ze journalistiek, ’s nachts probeert ze met behulp van koffie en last-minute stress deadlines te halen. Je kunt haar altijd wakker maken voor een ritje in een achtbaan.

Meer van Eline »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!