Why orange when you can go Pink?

© Expreszo/Yasmin Roelofs

Community

Francesca Hendriks
23 April 2015

Het is bijna weer zo ver; de dag waarop wij allen des Konings verjaardag mogen vieren – met muziek, drank en hopelijk veel zon! Maar waar ga je dit heugelijk feit vieren? Heb je al plannen? Zeg ze af. Wij hebben wat leuk(er)s voor je ontdekt.

Heb je al eens gehoord van de Pink Twink Army? In deze ‘army’ zitten 70 vrolijke, knappe, roze geklede jongens die zich inzetten voor het goede doel. Ze bemannen samen één van de bars op het Homomonument in Amsterdam tijdens allemaal gratis openluchtfeesten, waar een goede sfeer hangt.

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag staan ze ook achter de bar om voor jou een koud biertje te tappen. Weest gerust kinders, mocht je niet van bier houden dan is er nog veel ander lekkers. Zo kan je ook voor 1 euro, voor het goede doel uiteraard, een kus krijgen van jouw favoriete twink. Of met ze op de foto, gratis. We snappen dat dit jouw interesse heeft geprikkeld, net zoals die van ons. Daarom zijn wij op pad gegaan om drie soldaten van de Pink Twink Army te interviewen.

We ontmoeten Micha (20), Ruben (24) en Joris (19) op het Homomonument in Amsterdam. Joris is dit jaar nieuw bij de ‘army’ terwijl Micha en Ruben zich al langer soldaat mogen noemen. Ze zijn allemaal gekleed in een vrolijk roze T-shirt, wat een onderdeel van hun Pink Twink Army-outfit is (roze shirt, korte broek en Vans). De oprichter van deze ‘army’, Sander, is ook van de partij. Nadat we samen in een café zijn gaan zitten, vertellen ze over hun Pink Twink Army.

Wat is een twink precies?
Micha: Een twink is een knappe jongen met een schattig uiterlijk. Boyish. Geen baard.
Ruben: Ik las ooit ergens dat een twink het mannelijke equivalent is van een dom blondje. Later hoorde ik dat de term oorspronkelijk uit de porno-industrie komt maar dat het breder uitgewaaid is.

© Expreszo/Yasmin Roelofs

En wat maakt jullie een ‘army’?
Sander: Toen we vier jaar geleden begonnen, hadden we nog geen roze shirtjes. Toen we die een jaar later wel kregen, zei iemand dat we een naam nodig hadden. De naam Pink Twink Army werd toen voorgesteld en dat vonden we goed klinken – we zijn immers pink, twinks en een army. We zijn het grootste vrijwilligersteam op het Homomonument. We zijn eigenlijk een klein legertje.
Joris: Het woord ‘army’ geeft aan dat het een krachtig team is dat zich echt inzet voor al die mensen op het Homomonument.

Wat doet de Pink Twink Army?
Sander: De Pink Twink Army bestaat uit 70 enthousiaste, vrolijke jongens die bereid zijn om zich voor het goede doel helemaal uit de naad te werken. Eigenlijk is dit één groot vriendenteam. Wij bemannen samen één van de bars op het Homomonument tijdens de openluchtfeesten.
Joris: Het is extra gezellig om dan achter de bar te staan en de sfeer vind ik echt top.
Sander: De feesten op het Homomonument zijn de enige gratis, niet-commerciële openluchtfeesten voor en door LHBT’ers. Alles wordt volledig bekostigd uit de baromzet en wat er overblijft gaat naar het onderhoud en dergelijke van het Homomonument. Alles voor het goede doel.

Hoe ben je eigenlijk bij de Pink Twink Army beland?
Micha (lachend): Ik ben gedwongen door Sander. Nee, een vriend van mij zat ook bij de Pink Twink Army en hij vertelde dat het hartstikke leuk was. Ik ging altijd al naar de feesten op het Homomonument en ik bedacht me dat het net zo makkelijk was om er een bardienst bij te draaien. Waarom niet? Je staat maar drie uur achter de bar en de sfeer is geweldig.
Joris: Ik ben niet geforceerd door Sander, gelukkig. Ik ben er via-via in gerold. Het leek mij heel leuk om te doen. Ik werk zelf ook in de horeca en dat vind ik super leuk. Ik dacht, wat houdt me tegen?

© Expreszo/Yasmin Roelofs

Hoe is het als nieuwkomer?
Joris: Ik vind het heel tof. Ik was al bij onze borrel geweest, de Pink Twink Drinks. Daar heb ik allemaal nieuwe mensen leren kennen. Iedereen is positief en blij; ik ben met open armen verwelkomd. Tijdens de borrel waren twee mensen elkaar de hele tijd aan het afkluiven.
Micha: Het was mooi.

Maar ooit word jij diegene die daar staat, dat weet je toch?
Joris (lachend): Dat ben ik al, alleen nog niet binnen de Pink Twink Army.

Stel, je staat achter de bar en je wordt versierd door een leuke jongen. Ga je daar op in?
Ruben: Ja, waarom niet? Als je achter de bar staat, zijn er genoeg mensen die wel interesse lijken te hebben. Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen, maar ik zou er wel op in gaan. Waarom niet?
Micha: Als er een leuke jongen met mij flirt, flirt ik natuurlijk terug. Het is niet dat we daar niet op in kunnen gaan, omdat we achter de bar staan. We zijn vrijwilligers en doen het allemaal voor de lol.

Wat staat er de aankomende tijd op de planning?
Sander: Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Wij staan achter de grote bar schuin tegenover het podium.
Joris: Waar iedereen naartoe moet gaan natuurlijk.
Micha: Je kunt met ons op de foto en kusjes kopen voor het goede doel. We hebben geregeld dat er altijd mensen beschikbaar staan om de bar over te nemen zodat je met hen op de foto kunt gaan.

© Expreszo/Yasmin Roelofs

Vorig jaar stonden jullie tijdens Koningsnacht en Koningsdag ook achter de bar bij het Homomonument. Hoe was dat?
Micha: Leuk, druk, gezellig! De tijd vloog voorbij. Soms sta je achter de bar en denk je dat je net bent begonnen, maar dan ben je alweer klaar. Echt heel tof.
Sander: Er heerst altijd een fijne, vriendelijke sfeer op het Homomonument. Dat is anders op plekken zoals het Rembrandtplein, waar de politie nog wel eens moet ingrijpen. Bij ons is de politie ook aanwezig, maar hebben ze niks te doen. Zij vinden het zelf ook leuke feestjes.
Ruben: Wanneer je klaar bent met je shift, blijf je nog hangen om mee te feesten. Veel Pink Twinks staan dan ook op het podium en gaan lekker los. Die feestsfeer blijft de hele avond hangen.
Micha: Daarna gaan we vaak naar een afterparty.
Sander: Dit jaar gaan we met z’n allen gratis naar Pink King in Paradiso en op Bevrijdingsdag gaan we met z’n allen naar club NYX.

De Pink Twinks bemannen ook de bar tijdens Bevrijdingsdag en Gay Pride. Zit er een verschil in de sfeer?
Ruben: Ik vind de sfeer tijdens de Gay Pride in de stad veel gezelliger. Met Koningsnacht en Koningsdag is het ook erg gezellig, maar dat is een ander soort feest. Tijdens de Gay Pride loopt de hele stad uit om te vieren dat we tolerant zijn.
Sander: Tijdens Bevrijdingsdag en de Gay Pride is er meer samenhorigheid. Op Koningsdag en Koningsnacht kijken mensen vaak nog wat ze gaan doen. Op Bevrijdingsdag gaan mensen speciaal van huis om naar het feest op het Homomonument te gaan en dat merk je in de sfeer.
Micha: Ik heb het meer naar mijn zin op Koningsnacht en Koningsdag. De stad staat dan niet bomvol mensen waardoor je af en toe een rustmomentje kan pakken.

Waarom moet iedereen dit jaar juist naar jullie toe komen tijdens koningsnacht?
Sander: Vaak hangt er een arrogante sfeer in het Amsterdamse uitgaansleven. Onze Pink Twink Bar is een Zero Arrogance Zone. Wij willen ons publiek in de watten leggen en ervoor zorgen dat je weg gaat met een fijn gevoel en terug wil komen.
Micha: Mensen komen ook terug naar onze bar. Vorig jaar heb ik super veel lol gehad met de mensen voor de bar. Je staat wel achter de bar maar je maakt ook deel uit van het publiek.
Ruben: Het publiek is in een feeststemming en dat maakt ons vrolijk.
Joris: Wij staan daar omdat we het leuk vinden om te doen en het leuk willen maken voor anderen. Wij leggen onze passie en onze ziel er in. En dat merk je. Wat wij bieden is een soort service plus; service plus gezelligheid.
Micha: Los van het feest dat hartstikke leuk is, zijn wij ook gewoon hartstikke leuk! Eigenlijk heel simpel.

De Pink Twink Army staan aankomende Koningsnacht en Koningsdag in roze shirts, korte broeken en Vans klaar om jou te bedienen achter de bar. Goede sfeer, koude drank, leuke jongens; het is inderdaad eigenlijk heel simpel. Wat wil je nog meer?

Wanneer: Koningsnacht en Koningsdag
Waar: Homomonument, Amsterdam (tram/bushalte Westermarkt)
Tijd: 19:00 – 01:00 uur (nacht) en 11:00 – 20:00 (dag)
Waarom: Gezelligheid, fijne sfeer, goede service (en leuke jongens)Mocht je de Pink Twink Army toch moeten missen deze maand, ga dan vooral langs op Bevrijdingsdag (tussen 15:00 – 23:00 uur) of tijdens de Gay Pride en like ze op Facebook: www.facebook.com/pinktwinkarmy!

Door Francesca Hendriks

Meer van Francesca »