Zo! Ryan: ‘Voor mijn moeder ging het na mijn coming-out veel te snel’

Achtergrond

Redactie
26 April 2016

Je kunt het niet aan hem zien, maar Ryan (23) is geboren als meisje. Tijdens het vorige seizoen van het KRO-programma Hij is een zij deed hij zijn verhaal over de hevige medische ingrepen die hij ondergaat om eindelijk zichzelf te kunnen zijn. Hier ging een lange zoektocht aan vooraf, met een ingewikkelde coming out.

“Al mijn hele leven heb ik me anders dan anderen gevoeld, maar nooit wist ik waar dit precies door kwam. Tot mijn zestiende had ik nog nooit van transgenders gehoord, tot een vriend mij een filmpje stuurde over iemand die met een geslachtsaanpassende behandeling bezig was. Toen ik dat filmpje zag, vielen de puzzelstukjes op z’n plek. Ik herkende me helemaal in het verhaal van de jongen op het scherm.

IMG_4730

Expreszo

Toch kwam ik niet direct uit de kast en hield ik mijn ontdekking nog twee jaar voor mijzelf. In die periode zocht ik veel naar informatie om erachter te komen of ik wel echt zo was. Want hoe weet je eigenlijk of je transgender bent? Hoe hoort dat te voelen? Daarnaast heb ik me lang afgevraagd of dit echt is wat ik wilde. Op mijn achttiende heb ik toen toch de stap naar het genderteam in Amsterdam gezet en mij aangemeld voor een behandeling. Zodra de afspraak gemaakt was, wist ik zeker dat ik het juiste gedaan had.

Toen kwam het moeilijkste gedeelte: ik moest het aan mijn ouders gaan vertellen. Ik heb er voor gekozen alles op te schrijven en die brief aan mijn moeder te geven. Het was een moeilijk en beangstigend moment, want normaal ben ik iemand die alles graag alleen oplost. In dit geval wist ik alleen wel dat ik de steun van mijn familie nodig zou hebben. Mijn moeder vond het heel moeilijk. Ze was bang dat de maatschappij mij niet zou accepteren.

Daarnaast ging ik voor haar ook veel te snel. Ik nam in een moordtempo afscheid van mijn vrouwelijkheid en begon met het afbinden van mijn borsten en het dragen van jongenskleding. Achteraf begrijp ik waarom het haar te snel ging. Ik had al jarenlang kunnen wennen aan het idee dat ik eindelijk de jongen zou kunnen zijn die ik me altijd al gevoeld had vanbinnen. Zij moest alles nog beginnen te verwerken. Toen ze zag hoe gelukkig ik ervan werd, draaide ze gelukkig bij.

IMG_4727

Expreszo

Mijn vader heb ik het een half jaar later verteld. We hebben altijd een goede band gehad en ik was heel bang om hem teleur te stellen en onnodige zorgen bij hem op te wekken. Hij vond het erg lastig, maar accepteerde mijn keuzes. Toch blijft hij het medische aspect ingewikkeld vinden, omdat er veel risico’s aan kleven. Mijn vrienden en de rest van mijn omgeving had ik in de tussentijd ook al ingelicht en zij waren allemaal heel meelevend en begripvol. Ik ben gezegend met de ideale omstandigheden om een coming out te doen.

Omdat ik altijd heel open geweest ben over mijn situatie, koos ik ervoor om mee te doen met Hij is een zij. Toen ik zelf bezig was mijn genderidentiteit te ontdekken, had ik ook graag zo’n programma gehad. Het is heel mooi om mensen te kunnen helpen door simpelweg je verhaal te doen. Waarschijnlijk zal ik er in de toekomst op dezelfde manier in blijven staan. Ik loop er niet mee te koop dat ik vroeger een meisje was, maar ik wil er gerust over praten. Zelfs als maar één persoon iets aan mijn verhaal heeft, dan is het nog de moeite waard om het te vertellen.’’


Wil je ook in de Zo! jouw coming out-verhaal delen? Stuur dan een mailtje naar redactie@expreszo.nl en wie weet sta jij binnenkort wel op de site.

 

Door Redactie

Expreszo is hét online magazine, dé online community en dé belangenvereniging voor lesbo-, homo-, bi- en transjongeren. En daarnaast ook gewoon heel erg leuk.

Meer van Redactie »

Melding: Inloggen op jouw persoonlijke Expreszo-account werkt weer!