‘Zomer’ wint publieksprijs tijdens Roze Filmdagen

Nederlandse documentaire Over The Rainbow valt ook in de prijzen

Nieuws

Roel Janssen
22 March 2015, 19:11

De Nederlandse film Zomer is tijdens de Roze Filmdagen 2015 in de prijzen gevallen. De film met in de hoofdrollen Sigrid ten Napel (Penoza), Jade Olieberg (Van God Los) en Martijn Lakemeier (Hollands Hoop) won een van de publieksprijzen voor Beste Film. De Nederlandse documentaire Over The Rainbow won de prijs voor Beste Documentaire, de prijzen voor Beste Korte Film en Beste Film gingen naar Ronny & I en de Australische film 52 Tuesdays

Bekijk de hele lijst van winnaars hieronder:

Juryprijs: Beste Korte Film – Ronny & I

De Amerikaanse film Ronny & I kreeg tijdens de Roze Filmdagen de juryprijs voor Beste Korte Film. De film vertelt het verhaal van een jonge jongen (Adam Berry) die worstelt met gevoelens voor zijn beste vriend (Luke Humphrey).

Jury- en publieksprijs: Beste Documentaire – Over The Rainbow

Nederlandse trots tijdens het Filmfestival: de documentaire Over The Rainbow won maar liefst twee prijzen. Het vertelt het verhaal van Leny Wiggers. We zien hoe de 68-jarige Leny de wereld rondfietst. In Nieuw Zeeland vond ze de liefde van haar leven, maar wacht eens even, dat was een vrouw. Ze dook het lesbische leven in en maakt er het beste van. Documentairemaakster Tara Fallaux volgde haar. De film is inmiddels ook een internationaal succes en zelfs in Canada te zien.

Juryprijs: Beste Film – 52 Tuesdays

52 Tuesdays gaat over de 16-jarige Billie (Tilda Cobham-Hervey). Zodra ze hoort dat haar moeder een geslachtsoperatie wil ondergaan weet ze niet wat ze moet doen. Door de operatie moet ze een jaar lang bij haar vader gaan wonen, dat terwijl ze altijd erg close met haar moeder was. Ze spreken iedere dinsdagavond af om elkaar te zien. Een emotionele tijd volgt waarin haar moeder afstand wil bewaren, en Billie zelf worstel met haar eigen seksualiteit. 52 Tuesdays won ook al prijzen op het Berlijnse, Australische en Aziatische filmfestival.

De film draait vanaf 14 mei in de Nederlandse bioscopen.

Publieksprijs: Beste transseksuele Film – Boy Meets Girl

De komische-dramafilm Boy Meets Girl gaat over Ricky (Michelle Hendley). Ondanks dat hij is geboren als een jongen, voelt en leeft hij al jaren als een meisje in een klein Amerikaans dorp. Tot het moment dat Francesca komt. De dochter van een rijke politicus en verloofde van een soldaat wordt langzaam maar zeker verliefd op Ricky.

Publieksprijs: Beste lesbische Film – Zomer

Sigrid ten Napel, Jade Olieberg en Martijn Lakemeier spelen de hoofdrol in deze Nederlandse film. Anna (Ten Napel) is een stille meisje die weg wil uit haar kleine dorp. Een dorp waar iedereen roddelt en niets te doen is. Dat verandert als ze Lena (Olieberg) leert kennen. Het stoere meisje is anders dan haar en Anna raakt gefascineerd.

De film draait vanaf 4 juni in de Nederlandse bioscopen.

Publieksprijs: Beste homoseksuele Film – The Way He Looks

Laatste prijswinnaar is de Braziliaanse film The Way He Looks. De blinde Leo (Ghilherme Lobo) wordt in het nieuwe schooljaar verliefd op de knappe Gabriel (Fabio Audi). Niet zo gek dat deze prachtige film in de prijzen is gevallen: zo won het al prijzen op Internationale Filmfestivals in Duitsland, Griekenland en Amerika.

De publieksprijzen voor Beste Korte Films gingen naar de Zuid-Koreaanse film Ordinary Family als beste lesbische film, Mum als beste homoseksuele film en Beyond The Mirror’s Gaze als beste transseksuele korte film.

Door Roel Janssen

Roel is geobsedeerd door schoenen en vrolijke popmuziek. Hij is uit een heel klein dorpje naar de stad getrokken om daar journalistiek te studeren. Hij is een magneet voor gênante situaties. Dat is niet zo leuk, maar levert wel veel stof op voor zijn artikelen bij Expreszo.

Meer van Roel »