ESF 2018: Tweede halve finale (deel 2)

Alles wat je moet weten voor vanavond

Andres Putting

Cultuur

Van-Nhi Nguyen
10 May 2018, 12:23

Deel 1 gemist?

Het is weer tijd voor het Eurovisie Songfestival! Deze week strijden 43 landen in Lissabon om de winst: heeft Waylon de overwinning in ‘em, zit de ‘kippenzangeres’ uit Israël gebakken of worden we verrast door iemand anders? Met de tweede halve finale in het vooruitzicht kijken we vandaag naar Georgië, Polen, Malta, Hongarije, Letland, Zweden, Montenegro, Slovenië en Oekraïne. 

  1. Georgië: Iriao – For you

For you is een mooie ballad met prachtige harmonieën. De staging ziet er vrij simpel uit, maar met pure muzikaliteit heb je eigenlijk niet veel meer nodig op het podium. Het klinkt echter meer als een nummer uit de kerstplaylist van Sky Radio, waardoor de kansen voor Georgië om door te gaan klein zijn.

Studio:

Repetitie:

  1. Polen: Gromee feat. Lukas Meijer – Light me up

Light me up is een vrolijk en radiovriendelijk dancenummer, waarvan je spontaan zin krijgt in de zomer. Vergeleken met het optreden in de nationale voorronde zit er meer beweging in de performance en zijn de vocals er flink op vooruit gegaan – een perfecte mix van plezier en professionaliteit.

Studio:

Repetitie:

  1. Malta: Christabelle – Taboo

Wat doe je als er geen LED-schermen op het podium zijn? Juist, dan neem je ze zelf gewoon mee! Taboo is niet het beste nummer van de avond, maar met de staging kun je duidelijk zien dat Malta veel moeite heeft gestoken in deze performance. Of ze doorgaan naar de finale is niet zeker, maar ze krijgen in ieder geval een A+ for effort.

Live:

Repetitie:

  1. Hongarije: AWS – Viszlát nyár

Hongarije zou dit jaar zomaar de dark horse van het Eurovisie Songfestival kunnen zijn. Post-hardcore is een genre dat je hier nauwelijks ziet, waardoor Viszlát nyár tussen alle ballads en poppy nummers een behoorlijke frisse wind is. Tel daar een energieke performance bij op, en je hebt zo een act die iedereen kan verrassen.

Live:

Repetitie:

  1. Letland: Laura Rizzotto – Funny girl

Het verdrietige liefdesverhaal in Funny girl maakt het nummer minder grappig dan de titel doet vermoeden. Het is een donkere en jazzy ballad vol drama en emoties, in de sferen van de Fifty Shades-films. Op het podium biedt Laura Rizzotto het totaalpakketje: sterke vocals, een goede performance en een passende staging.

Live:

Repetitie:

  1. Zweden: Benjamin Ingrosso – Dance you off

Ook dit jaar staat de inzending van Zweden als een huis: het nummer ligt goed in het gehoor en door de lichtshow op de achtergrond lijkt het alsof je naar een muziekvideo aan het kijken bent. Dat hij soms danst alsof zijn onderbroek niet goed zit, nemen we hierbij maar voor lief – he will dance you off naar de finale.

Live:

Repetitie:

  1. Montenegro: Vanja Radovanovic – Inje

Na de menselijke helicopter van vorig jaar kiest Montenegro weer voor hun oude vertrouwde strategie. De Balkan ballad Inje klinkt muzikaal gezien dramatisch, maar lijkt maar door en door te gaan, waardoor het niet echt opvalt tussen alle andere inzendingen. Ook de staging helpt niet helemaal mee, mede dankzij het pak dat uit Frozen lijkt te komen.

Live:

Repetitie:

  1. Slovenië: Lea Sirk – Hvala, ne!

Ondanks dat Slovenië dit jaar een van de beste choreografieën heeft en Lea Sirk veel sassyness uitstraalt op het podium, is er weinig goeds te zeggen over het nummer zelf. Qua structuur is het vergelijkbaar met Look what you made me do van Taylor Swift: er is een goede opbouw naar het refrein toe, dat compleet wordt verpest door de blaffende robothond-beat.

Live:

Repetitie:

  1. Oekraïne: Mélovin – Under the ladder

Ook deze halve finale sluiten we letterlijk vlammend af (spoiler alert: er gaat een trap in brand vliegen). Het nummer is erg catchy en heeft wat weg van de muziek van Bastille; daarnaast is Mélovin een fantastische performer vol energie. Hoewel hij soms tekst doorslikt en daardoor moeilijk verstaanbaar is, zal hij met dit optreden niet zo snel under the ladder eindigen.    

Live:

Repetitie:

Benieuwd naar alle acts van het Eurovisie Songfestival 2018? Beluister HIER de playlist op Spotify:

Het Eurovisie Songfestival 2018 is op dinsdag 8 mei, donderdag 10 mei en zaterdag 12 mei om 21.00 Nederlandse tijd te zien op NPO1.

Door Van-Nhi Nguyen

Meer van Van-Nhi »