ESF 2018: Tweede halve finale

Alles wat je moet weten voor donderdag (deel 1)

Andres Putting

Cultuur

Van-Nhi Nguyen
9 May 2018, 17:23

Het is weer tijd voor het Eurovisie Songfestival! Deze week strijden 43 landen in Lissabon om de winst: heeft Waylon de overwinning in ‘em, zit de ‘kippenzangeres’ uit Israël gebakken of worden we verrast door iemand anders? Met de tweede halve finale in het vooruitzicht kijken we vandaag naar Noorwegen, Roemenië, Servië, San Marino, Denemarken, Rusland, Moldavië, Nederland en Australië.

Dit is de eerste helft van de kandidaten, ziehier deel 2

  1. Noorwegen: Alexander Rybak – That’s how you write a song

Met zijn winnende nummer Fairytale hebben we al kunnen zien dat Alexander Rybak een geboren performer is. Dat nummer is echter ook veel beter dan zijn inzending voor dit jaar: That’s how you write a song is erg catchy, maar klinkt ook als een titelsong voor een kinderprogramma. Desondanks is Noorwegen wel een gegarandeerde finalist, vooral dankzij zijn naamsbekendheid.

Live:

Repetitie:

  1. Roemenië: The Humans – Goodbye

Het enige goede aan dit nummer is de stem van de zangeres – er gebeurt weinig in het nummer, en als er iets gebeurt is het nummer al bijna afgelopen. En ondanks dat Goodbye een anthem voor het volgen van je dromen is, zorgen de paspoppen op de achtergrond eerder voor creepy vibes (zouden ze geïnspireerd zijn door Rapper Sjors?).

Live:

Repetitie:

  1. Servië: Sanja Ilic & Balkanika – Nova deca

Ook Servië heeft een oude bekende meegenomen naar het Eurovisie Songfestival, namelijk Einstein op de fluit. Even zonder grappen: de mix van elektronische muziek met traditionele invloeden in Nova deca heeft wel iets, maar het gemekker van de zwartharige zangeres is behoorlijk afleidend en de lichten zijn te discoachtig voor dit nummer. Een inzending die of net niet doorgaat naar de finale, of met de hakken over de sloot.

Live:

Repetitie:

  1. San Marino: Jessika feat. Jenifer Brening – Who we are

Na alle pogingen om een waardige opvolger te vinden voor Valentina Monetta, komt San Marino dit jaar met een low-budget dancenummer, inclusief cliché, nietszeggende lyrics en een cringy rapgedeelte (waarschijnlijk geproduceerd in de slaapkamer van je neefje van 3). Ook op het podium is het een compleet zootje – het ziet eruit alsof de dansers hun dagelijkse workout doen, en waarom staan er in hemelsnaam robots op de voorgrond?

Live:

Repetitie:

  1. Denemarken: Rasmussen – Higher ground

Dit jaar staat de verloren broer van Tormund Giantsbane uit Game of Thrones op het podium voor Denemarken. Higher ground is gemaakt voor competities als het Eurovisie Songfestival en kan zo de soundtrack van elke film over vikingen zijn. Hoewel de staging al in dit thema is ingericht, kan het wel nog wat heftiger: de sneeuw op de achtergrond is net iets te romantisch voor dit nummer.

Live:

Repetitie:

  1. Rusland: Julia Samoylova – I won’t break

Het motto van Rusland is dit jaar ‘meedoen is belangrijker dan zingen’, aangezien de vocals van Julia Samoylova (vooral in het refrein) meer klinken als een doodgaande kat. En is die berg nou echt de beste manier om te verbergen dat ze in een rolstoel zit? Zij zal waarschijnlijk niet breken op het podium, maar mijn trommelvliezen wel na het horen van dit nummer.

Live:

Repetitie:

  1. Moldavië: DoReDos – My lucky day

My lucky day is vrolijk en zomers, maar klinkt alsof het tien jaar in het archief van K3 heeft liggen verstoffen. De performance toont echter veel entertainment en brengt het nummer zo naar een hoger level, dus het zou me niets verbazen als ze de finale binnen weten te glippen. Nu is alleen de vraag: waarom klinkt DoReDos als een misvormde versie van Doritos?

Live:

Repetitie:

  1. Nederland: Waylon – Outlaw in ‘em

Bij dit optreden zijn het nummer, de vocals en het camerawerk goed. Het valt echter niet te ontkennen dat het er beter uit had gezien als Waylon er alleen of met een ‘echte’ band stond (haal die dansers weg!) en het licht een warmere kleur had. Een finaleplek zit er vooralsnog wel in voor Waylon, maar de overwinning heeft hij duidelijk niet in ‘em.

Live:

Repetitie:

  1. Australië: Jessica Mauboy – We got love

Met We got love heeft Australië een niet al te riskant popnummer van hoge kwaliteit. Het is ontzettend aanstekelijk en Jessica Mauboy heeft een dijk van een stem en is een performer met veel charisma en positieve energie. Hoewel sommige dansmoves en Jessica’s jurk beter achterwege gelaten kunnen worden, is Australië een koalafier voor deze halve finale.

Live:

Repetitie:

DEEL 2

Benieuwd naar alle acts van het Eurovisie Songfestival 2018? Beluister HIER de playlist op Spotify.

Het Eurovisie Songfestival 2018 is op dinsdag 8 mei, donderdag 10 mei en zaterdag 12 mei om 21.00 Nederlandse tijd te zien op NPO1.

Door Van-Nhi Nguyen

Meer van Van-Nhi »